Hány évet kell dolgozni, hogy megvehessünk egy 50 négyzetméteres lakást?
Ingatlan

Hány évet kell dolgozni, hogy megvehessünk egy 50 négyzetméteres lakást?

Portfolio
Hiába a fővárosban a legmagasabb a nettó átlagfizetés, mégis itt kell a legtöbbet dolgozni egy 50 négyzetméteres lakásért, közel 10 évi átlagbérre van szükség, míg például Győr-Moson-Sopron megyében egy városi lakásra elég 84 havi nettó megyei átlagkereset - szerepel az ingatlan.com elemzésében.


Miközben több jel mutat arra, hogy a budapesti lakáspiac kicsit visszafogottabbá vált, az ország többi településén viszont egyre inkább élénkül az ingatlanpiac. Jelentős eltérések láthatóak akkor is, ha lakások árát összevetjük a helyi fizetésekkel.

Több mint 100 havi fizetés egy lakásért

Bár a fővárosban a legmagasabbak a nettó keresetek, a magas lakásárak miatt 113 havi - azaz közel 10 évi - jelenlegi nettó fizetés szükséges egy 50 négyzetméteres lakáshoz, a kínálati átlagárak alapján. Pest megyében 103 havi nettó keresetre van szükség, hiába olcsóbbak a Pest megyei lakóingatlanok a fővárosiaknál, a nettó havi átlagkereset több mint 70 ezer forinttal alacsonyabb, így nagyjából ugyanannyi ideig kell dolgozni egy-egy lakásért, mint Budapesten - mondta el Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.


Balogh László

vezető gazdasági szakértő, igazgatósági tag

ingatlan.com

Pályafutását a Deloitte Zrt. adótanácsadási osztályán kezdte, 2009-ben csatlakozott az ingatlan.com-hoz, ahol kezdetekben gazdasági és pénzügyi területen dolgozott. 2015. januárjától az ingatlan.com Zrt. igazgatósági... Tovább »

A gazdaságilag fejlettebb térségek közül Győr-Moson Sopron megyében 84 havi átlagfizetésből megvásárolható egy 50 négyzetméteres lakás, azokban a térségekben pedig, ahol a legalacsonyabbak a nettó fizetések - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Nógrád - az alacsony ingatlanárak miatt akár 30-50 havi, azaz 3-4 év is elegendő lehet egy ekkora lakás megvásárlására.

Hány évet kell dolgozni, hogy megvehessünk egy 50 négyzetméteres lakást?

Jól járnak azok, akiknek egy új irodaház mellett van lakásuk

A munkaerőpiac és az ingatlan árak kapcsolatát egy másik oldalról megközelítve, az látható, hogy azok a budapesti ingatlantulajdonosok, akiknek a Váci úti irodafolyosó közelében van lakása, akár 25-30 százalékos árnövekedést is tapasztalhattak az elmúlt két évben. Az Otthontérkép elemzése alapján az Árpád híd pesti lábához közeli lakásoknál ennek duplája, 50 százalékot meghaladó volt a kínálati árak drágulása.

Az irodafolyosón most is kb. 200 ezer négyzetméternyi iroda épül és további több százezer van tervasztalon. Sok multinacionális vállalat, nagy és közepes cég választja munkahelynek ezt a területet, az irodák bérleti díjai a felsőközép-kategóriába tartoznak, a kihasználatlanság pedig rekord alacsonyan, 6-7 százalék körül van - tette hozzá Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője.


Mester Nándor

vezető elemző

Otthontérkép Csoport

Több mint 20 éve rendszeresen publikál ingatlanos témájú cikkeket, összeállításokat, interjúkat, szakértői anyagokat a magyar gazdasági sajtó különböző termékeiben. (Világgazdaság, Manager Magazin, HVG, KKV Szakmai... Tovább »

Alkuval valamelyest mérséklődhetnek az árak

A hirdetésekben szereplő árak nem mindig felelnek meg a valós értékesítési árnak, területenként és a túlárazottság mértékétől függően a vásárlók néhány százalékkal csökkenthetik a kifizetett összeget, ha tudnak alkudni. Jelenleg az alku mértéke legfeljebb az 5 százalékot éri el a XIII. kerületben, de igaz, hogy a vevők egyre inkább és egyre többet próbálnak alkudni - jelezve akár 20 százalékos árcsökkentési igényt is az eladó felé - mondta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.


Hány évet kell dolgozni, hogy megvehessünk egy 50 négyzetméteres lakást?
Hársfaliget Lakópark - további információkért kattints a képre.
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dpd csarnokepulet market epito