Magasabb CSOK-ot akarsz? Ide kell költöznöd
Ingatlan

Magasabb CSOK-ot akarsz? Ide kell költöznöd

Jelentősen emelné a CSOK támogatási összegét a kormány az 5000 fő alatti településeken - jelentette be ma Gulyás Gergely. Jelenleg az ország közel egyharmada él ilyen helyen. Megnéztük, hová lesz érdemes költözni a fővárosból, ha ki akarjuk használni az egyelőre ismeretlen összegű, de jelentősnek mondott emelés és az alacsonyabb lakásárak szerencsés kombinációját. Budakeszi, Csömör, Kistarcsa, Mogyoród vagy Solymár kiesett a körből, Csobánka, Felsőpakony, Nagytarcsa, Pilisborosjenő vagy Remeteszőlős viszont nemcsak fővárosközeli élettel, de magasabb CSOK-kal is kecsegtet. A kistelepülésekre költözőknek érdemes lesz sietniük a pontos szabályok bejelentése után, ugyanis az utóbbi időben éppen ezeken a településeken drágulnak a leggyorsabban a lakások.

Hogy volt eddig?

Jelenleg a CSOK azoknak jár, akik rendelkeznek már gyermekkel vagy vállalnak legalább egyet, egyúttal új vagy használt lakásba költöznek, esetleg bővítenek. Ami az összeget illeti,
 • az egygyermekesek 600 ezres,
 • a kétgyermekesek 1,42-2,60 milliós,
 • a háromgyermekesek 2,2-10 milliós,
 • a legalább négygyermekesek pedig 2,75-10 milliós
egyszeri, vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe. A támogatást a házasok mellett egyedülállók, elváltak, élettársi kapcsolatban élők is igényelhetik. A legalább 3 gyermekkel rendelkezők vagy ennyit vállalók számára plusz kedvezmény jár: 10 millió forint összegig olyan kamattámogatott lakáshitelt vehetnek fel, amely a futamidő végéig 3%-os fix kamatot, vagyis változatlanul alacsony törlesztőrészletet biztosít számukra. A harmadik és további gyermeket vállalók számára gyermekenként 1 millió forintos hitelelengedést is bevezetett a kormány.

Magasabb CSOK-ot akarsz? Ide kell költöznöd

Nagy könnyítések jöttek idén

A kormány sokat lazított az utóbbi időben a CSOK igénybevételének a feltételén is, ezeket a változásokat itt foglaltuk össze. Idén március 15-e óta
 • nem mindig kell levonni a már felvett (pl. szocpol) támogatást a CSOK összegéből,
 • egyáltalán nem kizáró ok a meglévő lakástulajdon,
 • lerövidültek a jóváhagyási idők a hitelintézeteknél,
 • nőtt a bővítésre felvehető arányos támogatási összeg,
 • nem feltétlenül kell magyar tb-vel rendelkezni hozzá, és
 • lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződést követő 180 napig igényelhető a támogatás,
 • a nyilatkozati elv bevezetése értelemben igazolásokat sem kell a CSOK-igényléshez beszerezni egy sor feltétel igazolásához.


Magasabb CSOK-ot akarsz? Ide kell költöznöd

Mi változik most?

Egyelőre mindössze annyit tudunk Gulyás Gergely mai bejelentése alapján, hogy jelentősen emelkedni fog a támogatási összeg az 5000 fő alatti településeken. Sem az összeget, sem az időpontot nem ismerjük. Gulyás más témák kapcsán arról is beszélt, hogy a demográfiailag rossz helyzetben lévő tepelüléseket támogatnák jobban.

Lázár János és Varga Mihály az elmúlt egy évben több alkalommal célzott már arra, hogy településtípusonként vagy regionálisan eltérő támogatási összegeket vezethet be a kormány a CSOK-ra a falvak és kisvárosok fellendülésének támogatása érdekében. Logikus értelmezésnek tűnik, hogy nem a már kistelepüléseken élőkre fog korlátozódni ez, hanem mindazok igénybe vehetik, akik 5000 fő alatti településen költöznek új vagy használt házba, lakásba.

Hová lesz érdemes költözni?

Hely hiányában az ország összes 5000 fő alatti települését nem tudjuk itt felsorolni,
ugyanis 2873 ilyen kistepelülés van, amelyeken egyébként most 3 150 000 ember él.
(Eközben a 304 nagyobb településen 6 820 000 ezer fő lakik). A fővárosból kiköltözni szándékozók számára azonban összegyűjtöttük Pest megye 5000 fő alatti településeit.

A főváros közvetlen közelének népszerű települései közül a többség 5000 fő feletti (ilyen pl. Budakeszi, Csömör, Kistarcsa, Mogyoród vagy Solymár), de Csobánka, Felsőpakony, Nagytarcsa, Remeteszőlős vagy Pilisborosjenő magasabb CSOK-kal kecsegtet.Magasabb CSOK-ot akarsz? Ide kell költöznöd

Az idén január 1-jei adatok szerint a legnagyobb 5000 fő alatti települések Pest megyében az alábbiak: Nagymaros, Örkény, Inárcs, Monorierdő, Sződliget, Csemő, Kóka, Pilisszentiván, Dány és Délegyház. Amelyek viszont éppen lemaradnak a listáról, mert valamivel 5000 fő felettiek: Szentmártonkáta, Szada, Alsónémedi, Bugyi, Tápiószentmárton, Zsámbék, Kartal, Tahitótfalu, Dömsöd, Aszód.

Magasabb CSOK-ot akarsz? Ide kell költöznöd
Az említett agglomerációs települések közül egyébként Remeteszőlős és Nagytarcsa ma a legnépszerűbb: előbbinek 38%-kal, utóbbinak 17%-kal nőtt a lakossága 2011 óta. Pest megye 187 települése közül az országos átlaghoz képest kevés, darabszám szerint 60 településen csökkent a lakosság 2011 óta, az említett, Budapest határához közeli települések közül egyik sincs köztük.

Gyorsulva drágulnak a lakások a kistelepüléseken

A Budapest környéki járások jellemzően 10 és 20 százalék között áremelkedést mutattak 2017-ben. A legkisebb, minimális drágulást Észak-Budához közel eső települések mutatták.

Magasabb CSOK-ot akarsz? Ide kell költöznöd
Ami viszont az ország kistelepüléseit illeti, az MNB nominális lakásárindexe szerint 2017-ben igencsak beindult a drágulás a kistelepüléseken. A budapesti 13,3%-kal szemben a többi városban 12,2%-kal, a községekben pedig 17,9%-kal drágultak a lakások 2016 és 2017 utolsó negyedéve között. 2010 átlagához képest a községekben így is csak 6%-kal emelkedtek 2017 végére a lakásárak, szemben Budapest 79%-ával és a többi város 26%-os lakásár-emelkedésével, így jóval olcsóbban tudunk továbbra is lakást vásárolni a kistelepüléseken, mint a nagyvárosokban.

A kistelepülésre költözés mellett ezentúl pénzügyi szempontból nemcsak az alacsonyabb lakásár, hanem a magasabb CSOK-összeg is szólhat majd.Magasabb CSOK-ot akarsz? Ide kell költöznöd
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

warrenbuffettt
közösségi iroda
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
közösségi iroda