Szeretjük a technológiát, de nem akarunk mindent a telefonunkkal irányítani
Ingatlan

Szeretjük a technológiát, de nem akarunk mindent a telefonunkkal irányítani

Portfolio
A munkahelyünkön is egyre több dolog válik digitálissá, egyes cégeknél az alkalmazottak a napi menütől kezdve a hőfokon át mindenről kaphatnak információt, vagy irányíthatnak a telefonjuk és egy applikáció esgítségével. Ezek a megoldások leginkább a technológia, a proptech és az igények függvénye. Fontos azonban azt is látni, hogy főleg Európában nem feltétlenül akar mindenki mindent a telefonján keresztül intézni, még akkor is ha a legtöbb dolgot leegyszerűsíti. A proptech megoldásokról és ezeknek az irodai környezetben való lehetőségeiről is szó volt a Property Forum által szervezett Budapest Proptech Forum konferencián.
Míg 3-4 éve a fintechre mindenki azt mondta, hogy nem kell aggódni miatta, mert nem lesz ránk hatással, addig mostanra bebizonyosodott, hogy az egész bankszektorra erős befolyással bírt - mondta el Márk Hetényi, Chief Digital, Retail and Strategy Officer, MKB Bank. A szakértő szerint azonban még most is csak az út felénél járunk és rengeteg fejlődés áll előttünk. A fizetési folyamatok során például már jelen van a fintech, de az open banking is egy olyan újdonság, amiről beszélnünk kell. Egy olyan, közepes méretű bank számára, mint az MKB, az open banking számos lehetőséget tartogat, ugyanis lehetővé teszi a hatékonyabb adatgyűjtést, és a partnerekkel való együttműködést. A közepes méretű bankoknak tehát nincs választási lehetőségük, ugyanis az új technológiák alkalmazása a sor végén az üzleti eredményben is megmutatkozik. Az új technológiák tehát növelik a hatékonyságot, segít az ügyfelek és a vásárlói szokások jobb megismerésében, ami által az azt alkalmazó cégek nagyobb sikereket érhetnek el.

Szeretjük a technológiát, de nem akarunk mindent a telefonunkkal irányítani
Egy sikeres portál felépítéséhez sok tényező együttes megléte szükséges. Mi leginkább az értékesítőknek segítünk, több portállal együttműködve igyekszünk megteremteni a kapcsolatot az eladók és a vevők között. A kérdés az, hogyan lehet átalakítani az értékesítés vagy a termékfejlesztés módját, hogy az még hatékonyabb legyen. A meglévő környezet átalakítása nagy odafigyelést igényel - mondta el Laura Szabó, Real Estate Product Strategist, Carangid.net. A szakértő szerint egy sikeres portálnak négy fő területre kell fókuszálnia:

  • tartalom
  • forgalom
  • kapcsolat, elérhetőség
  • fizessenek azért, amit csinálsz


A jó gyakorlatok nem mindig a nagy cégektől jönnek, de például a Zoopla vagy a Zillow nem csak keresőoldalak, hanem olyan apróságokra is figyelnek, mint, hogy ne legyenek duplikációk és ne lehessen egymás linkjeit ellopni. Egy sikeres portál kialakításához erős forgalomra és erős brandre van szükség, miközben az erőfeszítések akár 70-80 százalékát is a B2B feladatok tehetik ki. A tartalom tekintetében pedig fontos a teljes, egész országra történő lefedettség, valamint az összehasonlíthatóság, akárcsak a minőségi osztályozás és a spam-ek elleni harc. A végső kérdés pedig az, hogy a befektetett munkánkért milyen formában kérjük el a díjat, a hirdetések után, a sikeres tranzakciók után, vagy valami harmadik, köztes módon. A bevétel maximalizálása érdekében érdemes másodlagos tranzakciókat is bevezetni, ami például az ingatlanok adásvétele melletti hitelnyújtó tevékenységet jelenthet. Az viszont biztos, hogy egy sikeres üzlethez a piacot és a céljaidat egyaránt ismerned kell.

Szeretjük a technológiát, de nem akarunk mindent a telefonunkkal irányítani

A jövő munkahelye

A konferencia egyik panelbeszélgetése során a résztvevők a jövő munkahelyének a tulajdonságait, illetve azt járták körbe, hogy miként kapcsolódik a proptech az irodákban végzett munkákhoz. Hubert Abt, CEO / Principal, New Work Offices, szerint a proptech azért jöhetett létre mert a fintech sikeres volt. A facility managementnek szüksége van a proptech megoldásokra, pl. az energiamenedzsmentnél, a beléptető rendszereknél. Ugyanakkor nem szabad túlzásba vinni a proptech megoldásokat, mert az pont ahhoz vezethet, hogy az emberek elfordulnak tőle. Nem kell hogy teljesen átvegye az életük felett az irányítást. Vannak olyan kultúrák, ahol többet igényelnek a proptech világából, Európában azonban nem feltétlenül akarunk mindent a telefonunkkal működtetni. Ez egyfajta kulturális különbség.


Szeretjük a technológiát, de nem akarunk mindent a telefonunkkal irányítani
További információkért kattints a képre!
Giles Bateman MRICS, Regional Development Director - Continental Europe, IWG plcelmondta, hogy a proptech és az új technológiák a befektetők, tulajdonosok, és a bérlők életét is befolyásolj, például. a munkahelyi környezeten keresztül, vagy akár azáltal, hogy hatékonyabbá teszi az épület üzemeltetését. A trend, amit észre lehet venni, hogy a flexibilis irodák kialakítása jelentős mértékben megnőtt, az elmúlt időszakban.

Szeretjük a technológiát, de nem akarunk mindent a telefonunkkal irányítani
Valter Kalaus MRICS, Managing Partner, VLK Cresa arra a kérdésre, hogy keresik-e a bérlők a proptech megoldásokat azt válaszolta, hogy ugyan Magyarország kissé le van maradva a többi országhoz képest, de érezhető, hogy itthon is egyre többet szeretnének tudni ezekről a lehetőségekről. Nem minden megoldás jó, minden bérlőnek. éppen ezért jobban meg kell érteni a lehetséges proptechet és ennek a költségeit. Az biztos, hogy a proptech befolyásolja az irodai környezetet, a bérlőket, de az már nehezebb kérdés, hogy milyen mértékben. Az új generáció részéről biztosan van igény ezekre az újdonságokra, illetve az is biztos, hogy egy munkahely vonzóbbá tud válni a dolgozók számára ezáltal.

Zoltán Németh, Product Sales Specialist, Collaboration Technologies, Cisco elmondta, hogy az új megoldások alkalmazása során az egyszerűség is nagyon fontos, például, ha belép valaki egy irodahelyiségbe, ahol videóhívásra is van lehetőség, akkor azt várja, hogy ne kelljen beállítani és sokat foglalkozni az eszközzel. A home office nagyon népszerű lehetőség mostanában Magyarországon is, az alkalmazása egyrészt kulturális kérdés, másrészt annak a függvénye lehet, hogy mennyire tudja valaki biztonságosan ellátni otthonról a munkáját.

Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
shutterstock_158635271