lakásépítés
Ingatlan

Hatalmas visszaesés a lakáspiacon: már érezzük a kifutó építések hatását

Portfolio
Rengeteg lakásépítés van most kifutóban, így a befejezett projektek összértéke még egy darabig magas szinten maradhat. Más azonban a helyzet az elkezdett lakásfejlesztések összértékével, a kedvezményes áfa közelgő lejárata már 2019 eleje óta érezteti hatását, az első félévben összesen 127 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés mutató, ami 40 százalékos csökkenést jelentett 2018 mindkét félévéhez képest - az EBI Építésaktivitási Jelentés alapján.

Az előző jelentésünkben már beszámoltunk róla, hogy az új társasházi projektek esetében jelentős lendületvesztés volt megfigyelhető az idei év első negyedévében, 62 százalékkal volt alacsonyabb az Aktivitás-Kezdés mutató 2018 azonos időszakához képest, de 2016-tal összehasonlítva is több mint 6 százalékos visszaesést mutatott.

A második három hónapban ennél némileg magasabb összegben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, összességében azonban ez is messze elmaradt az előző évek negyedéveit jellemző számoktól. Az Aktivitás-Kezdés összesen az első félévben így 127 milliárd forintot tett ki, mely 40 százalékos csökkenést jelentett 2018 mindkét félévéhez képest.

property2019
Property Investment Forum - további információkért kattints ide!

Az eredmény nem meglepő, hiszen egy 2019-ben elindított beruházás befejezésére az idei évben már vélhetően nincs lehetőség, és sok projekt nem is rendelkezett még 2018. november 1-e előtt végleges építési engedéllyel, vagyis már csak 27 százalékos áfakulcs mellett lehet majd értékesíteni az ezekben található lakásokat. A jóval magasabb árszint mellett azonban kérdéses, hogy lehet-e vevőt találni, hiszen a fejlesztők vélhetően nem tudják lenyelni az áfakulcs növekedésével járó többletterhek jelentős részét, vagyis sokan inkább a fiókban hagyhatják a terveiket.

Ugyanakkor az is látszik, hogy a beruházók egy része a 27 százalékos áfakulcs ellenére is elindította egy-egy projektjének kivitelezését, és megpróbálnak az építkezéssel minél magasabb készültségi állapotba eljutni, a vásárlókat pedig az idei évben minél magasabb előleg összegek befizetésére ösztönözni. Ez utóbbi megoldásra azonban, ahogy haladunk előre az időben, egyre kisebb lehetőség kínálkozik, így az év második felében még alacsonyabb összegű építés-indításra lehet készülni.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
CSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
84 db lakás
39 – 122 m2 alapterület
47.05 – 190.05 M Ft
Átadás:
2020 Év vége

Ajánlatot kérek

A legnagyobb értékben továbbra is a Közép-Magyarország régióban kezdődtek meg lakásépítési kivitelezési munkák, a terület részesedése elmaradt azonban a korábbi éveket jellemző szinttől. A második helyen a nyugati régiók álltak, ahol a korábbi évekhez képest relatíve több társasházi építkezés indult.

Az adott időszakban elkezdett és a befejezett társasházi lakásprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban építésre fordított összeg folyóáron.

Most futnak ki a projektek

Az Aktivitás-Befejezés mutató emelkedését már régóta várjuk a lakásszektorban, és bár magasabb szintet ért el 2018 második félévében, jelentős ugrásra nem került sor, az átadott projektek értékének hirtelen megnövekedése is elmaradt. A befejezett beruházások összértéke 2019 első felében ráadásul alacsonyabb is volt, mint 2018 júliusa és decembere között. A jelenség hátterében több tényező húzódhat meg, egyrészt a sokat emlegetett munkaerőhiány miatt csúsznak az építkezések, másrészt ezeket a projekteket 2023-ig 5 százalékos áfakulcs mellett lehet értékesíteni, így nem is kell annyira sietni a befejezésükkel. Az idei év első 6 hónapjában 124 milliárd forint értékben készültek el társasházi lakásépítési munkák.

EBI2019q4kördiagramm
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
hullám, óceán, tengerparti lakások