kilátás a bazilikából Budapestre
Ingatlan

Őrület, mi zajlik az ingatlanpiacon - Gigaberuházások változtatják meg örökre a fővárost

Az ingatlanpiac minden szektorára igaz, hogy gőzerővel folynak az építkezések. A turizmus kiszolgálása miatt minden kategóriában épülnek szállodák, a biztos munkahelyek és a kedvező hitelkondíciók a lakásvásárlókat ösztönzik, ami kihat a fejlesztők aktivitására is, a vásárlóerő növekedése a bevásárlóközpontoknak kedvez, a régiós szinten még mindig magas hozamok és a nemzetközi cégek terjeszkedése irodafejlesztéseket generál, míg az e-kereskedelem térnyerése és az átalakuló retail piac új logisztikai központok és raktárak felbukkanását idézi elő Budapesten és a környékén. Elképesztően nagy területek, megannyi projekttel, több milliós négyzetméterrel. Mindezeket próbáljuk most egy kalap alá venni, és bemutatni, hogy milyen fejlesztések vannak folyamatban az egyes szektorokban.

1 2

Az ingatlanpiac 5 szektora, amiről szó lesz: 

  1. Szállodapiac Budapesten
  2. A plázák világa
  3. Több tízezer új lakás
  4. A rekordokat döntögető irodapiac
  5. A szinte teljesen megtelt raktárak
Szállodapiac és a plázák helyzete

1. Szállodapiac Budapesten

Dübörög itthon a turizmus, egyre nő az ideutazó turisták száma, számos új szállodafejlesztést jelentettek be az évben, ami több száz szobát foglal magába és a már működő szállodák foglaltsága és átlagára is az elmúlt hat év legmagasabb szintjeit érte el.

Körülbelül 3000 darab 5 csillagos működő szoba van Budapesten, ami a jelenleg építés alatt álló, luxuskategóriás hotelfejlesztéseknek köszönhetően, 2022 év végéig 40%-kal, vagyis 1200 szobával bővülne, amennyiben a tervezett fejlesztések mind megépülnek.

Biztos lesznek olyan projektek, amik nem, vagy csúszással fognak megvalósulni az építőipari áremelkedés követhetetlen volta miatt, de általánosságban azért látszik, hogy a budapesti piac vonzó a brandek és a független üzemeltetők számára is.

Property Investment Forum 2019
Sokan már most is a túl-turistásodát emlegetik, pedig messze vagyunk még az igazán népszerű úticéloktól. Hol tartunk, mik a kilátások, miközben ezrével épülnek az új szobák?

"Lehetnek olyan belépők ezek mellett, akik régóta ácsingóznak a piacra (pl. Holiday Inn Express, Motel One, Pestana, Sol Melia). Lehetséges, hogy új márkát kap egy szálloda - pl. a Madách téren a Regency már M Square néven működik, de a Mérleg utcai korábbi Starlight Suiten-re is ez vár. Azt is tapasztaljuk, hogy megjelent a piacon az itthon első, de külföldön már működő úgynevezett combo hotel termék, ami két márkát jelent egy tető alatt, például a Mercure Budából egy Mercure/Ibis combo jött létre" - mondta el Hegedűs Attila a BDO ügyvezető igazgatója.

Hegedűs Attila
BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft., partner, ügyvezető igazgató
Attila több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a szállodaipar és turizmus terén, mely idő alatt mind az üzemeltetésben, mind a tanácsadásban széleskörű tapasztalatot szerzett. Szakértőként több s...
Tovább
Attila több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a szállodaipar és turizmus terén, mely idő alatt mind az üzemeltetésben, mind a tanácsadásban széleskörű tapasztalatot szerzett. Szakértőként több s... Tovább

Felvetődhet a kérdés, hogy vajon rendelkezik-e már Budapest olyan presztízsű és volumenű vendégkörrel, amely képes lesz felszívni az újonnan nyitott 5 csillagos szobakínálatot, illetve nem fognak -e visszaesni a már jelenleg működő 5 csillagos szállodák bevételei és kihasználtsági mutatói. Hausenblasz Gertrúd, a Colliers International kutatási elemzője szerint:

Amennyiben a jelenlegi - nagyrészt szabadidős turisztikai céllal - beérkező vendégek összetétele változást mutatna az üzleti célú turizmus irányába, akkor a fejlesztés alatt álló 5 csillagos szállodák számíthatnak majd a kapacitásuk kihasználására. Ezt a célt elősegítené új járatok fogadása - főként az ázsiai térségből, új kongresszusi létesítmények megnyitása, amely növelné az üzleti céllal érkező látogatószámot, illetve népszerű események további megrendezése mint például a vizes világbajnokság volt és a labdarúgó Európa-bajnokság lesz 2020-ban."

Természetesen a fővároson kívül is szép számmal indulnak új fejlesztések, mi most azonban csak azt a közel 60 budapesti szállodaprojektet soroljuk fel, amelyek idén már átadásra kerültek, az év utolsó hónapjaiban fognak, vagy amelyeknek az elkészülése a következő években várható, de az építkezés első lépései már elkezdődtek. A lista nem lehet teljes, hiszen vannak elemzés, vagy bejelentés előtt álló projektek, ahol vagy nincs még hivatalos tájékoztatás, vagy egyelőre nem engedélyezett a nyilvánosságra hozatal. 

Property Investment Forum 2019
Shoppingolás? Ugyan már! A bevásárlás egyre inkább az interneten zajlik, míg a plázák élményközpontokká válnak. Ezekről is szó lesz a Property Investment Forumon november 21-én.

2. A plázák világa

A plázastopnak köszönhetően nagyon rövid az a lista, ami a folyamatban lévő bevásárlóközpontokat tartalmazza, az egyik ilyen, teljesen új bevásárlóközpont, ami elkészülhet a közeljövőben a Kelenföldön épülő Etele Plaza. A közel 300 millió eurós, vagyis 100 milliárd forint értékű beuházással egy nettó 55 ezer négyzetméteres bevásárló- és szórakoztatóközpont jön létre, várhatóan 2020 szeptemberi átadással.

Emellett a budapesti piacon folyamatban van a Campona átalakítása is, a CBRE adatai alapján mintegy 17-18 ezer négyzetméterrel bővítenék ki a komplexumot, a tervek szerint 2023 végére. Ezeken felül természetesen vannak kisebb beruházások kiskereskedelmi ingatlanok fejlesztésére, ilyen például 1100-1200 négyzetméteres Emerald Residence földszintje, ahová üzleteket tervez a fejlesztő, vagy az Agora projekt, ahol az irodaépületek alsóbb szintjein egy fél bevásárlóközpontnyi kiskereskedelmi egységnek alakítanának ki helyet. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Emerald Residence

Emerald Residence

1052 Budapest, Szervita tér 6
86 db lakás
32 – 142 m2 alapterület
Átadás:
2019 H1

Ajánlatot kérek

Csörgő Anita, Director, Head of Advisory & Transactions – Retail, CBRE, a retail szektor jelenlegi helyzetét, valamint a belvárosi lokáció jellemzőit foglalta össze: ”Az utcai kiskereskedelem töretlenül fejlődik Budapest belvárosában, a klasszikusnak számító bevásárlóutcák (mint a Váci utca, Andrássy út és a Deák Ferenc utca) mellett egyre erősödnek egyéb szomszédos lokációk is. A Szervita Square épülettel egyidőben nyílik majd meg az Emerald Residence – a szálloda és lakópiaci, illetve kiskereskedelmi egységei egyaránt. A bérleti díjak ezen a környéken egyelőre kedvezőbbek, mint a szomszédos Váci utcában, azonban amikor a folyamatban lévő fejlesztések elkészülnek, itt is az árak emelkedésére számítunk.”

Ez a cikk folytatódik
1 2
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
GettyImages-184093719