Előfizetői tartalom

Őrült projektre készülhet Európa - Ha belevág, ez lehet a világ legnagyobb beruházása

Futó Péter
Elképesztő ötlettel állt elő egy holland tudós annak érdekében, hogy megvédje az országukat a tengerszint további emelkedésétől. A Northern European Enclosure Dam terve két gigantikus gátrendszer segítségével lezárná az Északi-tengert az Atlanti-óceántól, megakadályozva ezzel a további tengerszintemelkedést. A projektről részletesen beszámolt a Dezeen, mi viszont arra is kíváncsiak voltunk, hogy globálisan hány ember otthonát fenyegeti a tengerszint emelkedése és mi jelentheti a valódi megoldást.

A tengerszint emelkedése az egyik legnagyobb kihívás az alacsonyan fekvő országok számára. Becslések szerint az évszázad végére 50-80 cm-rel emelkedhet meg a világtengerek szintje, de a borúlátóbb előrejelzések szerint ennek mértéke akár a 200 cm-t is elérheti. Hollandia területének jelentős része most is a tengerszint alatt fekszik, amiket gátakkal védenek, az ország közel...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái