Előfizetői tartalom

Egykori rozsdaövezetek, amik ma Budapest legérdekesebb helyei (képek)

Néhány hete jelentették be, hogy a barnamezős lakásberuházások esetében ismét 5 százalékos lesz a lakásáfa. A hírt a legnagyobb fejlesztők mellett a várostervezők is örömmel fogadták, mivel így megnyílik a lehetőség a hosszú évek óta üresen álló, pusztuló városi területek megújítására. Korábban is voltak azonban már példák Budapesten barnamezős beruházásokra, az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze, kiemelve azokat, ahol az átalakulás során lakások is helyet kaptak.

Az ipari forradalom során a városok életének egyre fontosabb részei lettek a gyárak, az évtizedek múlásával azonban a technológiai változások miatt a korábbi termelőtevékenységek átalakultak vagy megszűntek, így elindult az egykori gyárépületek pusztulása. Ez különösen az olyan korán iparosodó országokban volt látványos, mint például Nagy-Britannia, de kisebb mértékben Európa legtöbb nagyvárosában, így Budapesten is szemmel látható folyamatként zajlott.

Második online ingatlanpiaci beszélgetésünk témája az építőipar és a fejlesztések. Hallgasd meg a legfontosabb szakértők véleményét!

Mivel ezek a gyárak sok esetben még akkor épültek, amikor a városok népességszáma és kiterjedése kisebb volt a mostaninál, az idők során a település terjeszkedésével körbeépültek és mára értékes, de kihasználatlan területként állnak gyakran a legjobb környékeken. Az elhelyezkedés miatt értékesnek számító területek ipari szennyeződéstől való megtisztítása azonban magas költségekkel jár, ezért is fontos valamilyen célzott támogatással - például a kedvezményes lakásáfával – ösztönözni a fejlesztőket, hogy az ilyen projektek is érdekesek legyenek számukra.

Barnamezős fejlesztések során tehát az egykori gyárépületek vagy azok teljes elbontásával, vagy felújításával új funkciót kapnak, miközben a rehabilitáció részeként általában a környező utcák is megújulnak. Még ha nem is lakások épülnek az egykori iparterület helyén, a környék lakásai akkor is szebb, rendezettebb környezetbe kerülnek, ami idővel a meglévő lakások árába is beépül. Erre Budapesten is láthatunk példákat.

Megújuló budapesti rozsdaövezetek az elmúlt 20 évből

  • A barnamezős beruházásokra bevezetésre kerülő 5 százalékos lakásáfa kapcsán megnéztük, hogy az elmúlt bő két évtizedben milyen barnamezős fejlesztések történtek Budapesten.
  • Elsőként bemutatjuk a 3 legnagyobb barnamezős fejlesztést.
  • A második részben a loftlakások trendjét vizsgáljuk konkrét budapesti példákkal.
  • Végül azokat a projekteket nézzük meg, ahol a fejlesztés eredményeként kereskedelmi ingatlanként kapott új funkciót a terület.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés