építkezés hommok
Ingatlan

ÉVOSZ: most lenne igazán nagy szükség az állami megrendelésekre az építőiparban

Portfolio
Az ÉVOSZ becslése szerint az építőipar 2020. január 1. – május 15. közötti teljesítménye 5 százalékkal maradhat el a 2019. év hasonló időszakához viszonyítva, a május eleji számokat nézve azonban már 19-20 százalékosa visszaesés. A legnagyobb mértékben a települési önkormányzatok építési-beruházási, karbantartási ajánlatkérései, megrendelései hiányoznak, a szakszövetség azonban arra számít, hogy a kijárási korlátozás megszűnésével elsősorban a lakásfelújítások, karbantartási munkák száma emelkedni fog.

A járvánnyal összefüggő, vírusos megbetegedések az építőiparban továbbra sincsenek. A 20. hét is úgy telt el, hogy COVID-19 vírusos megbetegedések a tervezői, kivitelezési, mérnöki lebonyolítói munkát nem akadályozták.

Az építőipar teljesítőképessége továbbra is adott. A mikro- és kisvállalkozói körben a tervezés és kivitelezés területén egyaránt megjelentek kihasználatlan kapacitások.

Határidő csúszásokat a járványhelyzet jellemzően továbbra is az épületépítéseknél, a lakásépítéseknél okoz. A csökkenő rendelésállomány lehetővé teszi a csúszásban lévő kivitelezések felgyorsítását.

Fókuszban: jogi kérdések, üzemeltetés, irodapiac, retail

Az ÉVOSZ becslése szerint az építőipar 2020. január 1. – május 15. közötti teljesítménye 5 százalékkal maradhat el a 2019. év hasonló időszakához viszonyítva. 2020. I. negyedévben a múlt év hasonló időszakával megegyező mértékben teljesített az ágazat. A termelés csökkenése március közepétől jelentős mértékben a járványhelyzetnek köszönhető. Egy részét a csökkenésnek azonban már a múlt év végi rendelésállomány csökkenése is előre jelezte.

Ahhoz, hogy az építőipar továbbra is húzóágazat maradhasson, a tervezői, kivitelezési kapacitás rendelkezésre áll és a háttéripari, beszállítói adottságok is megvannak. Május közepén a legnagyobb gondot az új projektek előkészítésének csökkenése, a szerződésállomány markáns csökkenése okozza.

Az építőipar kihívásairól a Portfolio Ingatlan által a héten megrendezett Építőipari online konferencián részletesebben is beszéltek a szakértők, amiről az alábbi cikkekben olvashatunk.

Az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél tovább csökkent az eljárások száma, ami a kisebb értékű ajánlatkérések drasztikus csökkenésével járt együtt. Ez a mikro- és kisvállalkozók ajánlatadási lehetőségét és munkavállalását szűkíti. A múlt évhez képest legnagyobb mértékben a települési önkormányzatok építési-beruházási, karbantartási ajánlatkérései, megrendelései hiányoznak.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Erősödött az ágazat visszaesése

A magánmegrendelői körben az ország egész területén vannak előkészített projektek, amit továbbra sem indítanak el. Mindezek eredményeként az ágazat rendelésállománya a 20. héten tovább csökkent. A múlt év azonos időszakához mérten május elején mintegy 19-20 százalékkal lehet kisebb a rendelésállomány volumene.

A megrendelői elbizonytalanodás továbbra is egyaránt jelen van az állami, önkormányzati, lakossági és a magán megrendelőknél. A kijárási korlátozás feloldásától a megrendelői egyeztetések felgyorsulását és új szerződések megkötését remélik a vállalkozások.

A munkaellátottság csökkenésével tovább romlott a vállalkozások likviditási helyzete. Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál növekvő nehézségeket okoz a teljesítések leigazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Liberty irodaház

Liberty irodaház

1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 34.
Kiadó terület: 40728 m2
Bérleti díj: 14 – 16 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

A vállalkozások jelentős része pénzügyi tartalékainak felhasználásával a hónap végéig tudja változatlan szinten finanszírozni a tevékenységét. Június hónaptól várhatóan a csökkent rendelésállományhoz kell igazítani a kapacitásokat, ami nagyobb mértékű létszámleépítést is eredményezhet.

A 20. héten tovább növekedett az építőiparon belüli álláskeresők száma. Egyelőre minden munkahelyét elvesztő kolléga más vállalkozásnál továbbra is munkát talál.

Május közepén még a járványhelyzet előtti létszámot, mintegy 335000 főt foglalkoztatja az építőipar.

Idén is folytatódott az áremelkedés

2020. év elejétől az építőipari cégek 5–8 százalék közötti anyagár emelkedést tapasztaltak. Az utóbbi három hétre nem volt jellemző a belföldi anyagok árának további emelkedése.

Saját kivitelezési áraikat átlagosan 9 százalékkal emelték az év első négy hónapjában.

Ennél lényegesen magasabb árnövekedés van az import termékeknél, ami elsődlegesen a forint/euró árfolyam változásából fakad. Az árfolyam jelentős változásából adódó plusz költségek továbbra sem férnek bele a szerződésben vállalt árakba.  Emiatt szükségessé váló szerződés módosításoknál a vállalkozások számítanak a megrendelői pozitív hozzáállásra.

Az áremelkedés kapcsán a Portfolio konferenciáján Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy "az építőiparnak jelentősen vissza kell vennie ez eddigi elképzeléseiből, 15-20 százalékos csökkenés nélkül az ingatlanfejlesztők nem mernek majd belevágni új projektekbe. A legutóbbi áremelkedések már indokolatlanok voltak. Az építőiparnak le kell szállnia a magas lóról, vissza kell hoznia az alázatot, vissza kell szereznie a beruházók és a vevők bizalmát, ki kell szolgálnia az ingatlanfejlesztőket, hogy továbbra is legyenek fejlesztések és mindenki megnyugodjon."

Scheer Sándor
Market Építő Zrt., vezérigazgató
Scheer Sándor 1996-ban alapította meg a Market Építő Zrt.-t, azóta a cég első számú embere. Több mint 600 építkezés fűződik cége nevéhez, Magyarország legjelentősebb beruházásainak kivitelezője. Több
Tovább
Scheer Sándor 1996-ban alapította meg a Market Építő Zrt.-t, azóta a cég első számú embere. Több mint 600 építkezés fűződik cége nevéhez, Magyarország legjelentősebb beruházásainak kivitelezője. Több Tovább

Az új lakások építési piacát elsődlegesen a visszatért 27 százalékos ÁFA töri meg, a járványhelyzet pedig a 20. héten is tovább rontott a helyzeten. Drasztikusan lecsökkent a március – május hónapban indított, kivitelezésbe vett új lakóingatlanok száma. A kistelepüléseken január 1-jétől igényelhető maximum 5 millió forint nagyságú ÁFA visszatérítés lehetőségét a járványhelyzet a mai napig blokkolja. A kivitelezők eddig jellemzően nem találkoztak visszaigénylésre bankokkal leszerződött megrendelőkkel.

A kijárási korlátozás megszűnésével elsősorban a lakásfelújítások, karbantartási munkák növekedésével lehet számolni.

Az ÉVOSZ fontosnak tartja a mielőbbi döntést az iskolák, óvodák 2019/2020 tanévi végleges bezárásáról újraindításáról. Amennyiben az oktatási intézmények ebben a tanévben már nem fogadnak diákokat, a nyári felújítási, karbantartási munkákat az óvodákban és oktatási létesítményekben már június hónapban meg lehetne kezdeni.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
CTPark Budapest South - DNH1

CTPark Budapest South - DNH1

2330 Dunaharaszti, Gábor Áron út
Kiadó terület: 8046 m2
Bérleti díj: 4.75 – 9.5 EUR
Átadás:
2020 Q1

Ajánlatot kérek

A tervezők és kivitelezők munkát remélnek a kormány azon makrogazdasági intézkedéseitől, amivel a beruházásokat támogatja, beruházási megtakarításokra, beruházások indítására ösztönzik a gazdaság szereplőit. Ezen beruházások jelentős része építési feladatokkal jár együtt. Az adózás előtti eredmény fejlesztési célú adómentes felhasználása és a beruházási pályázatok gyors lebonyolítása megrendelést hozhat az építésgazdaság számára. Ezen beruházások előkészítése azonban hónapokat vehet igénybe, miközben az állami, önkormányzati megrendelések további csökkenése közepette az építőipar megtorpan.

Az állam keresletkiegyenlítő szerepére május-június hónaptól van a legnagyobb szükség.

Címlapkép forrása: Getty Images

maszk koronavírus medence
traders
dollar_bankjegy
olaj szénhidrogén
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
budapest lakás