china szolgáltató szektor lassulás, raktár
Ingatlan

Begyorsult az e-kereskedelem - De mit jelent ez az ingatlanpiacon?

Portfolio
A világjárvány tanulságai az „új normális” szakaszában várhatóan további keresletbővülést eredményeznek a logisztikai ingatlanok piacán. A Prologis Research becslése szerint az elkövetkező két-három évben összesen legalább 37 millió négyzetméter keresletbővülés várható az USA logisztikai ingatlanpiacán annak köszönhetően, hogy a vállalkozások alkalmazkodnak az e-kereskedelem forgalmának növekedéséhez és a magasabb készletszintekhez. A közvetlenül a fogyasztókhoz történő kiszállítás volumenének növekedése és a gyors áru-utánpótlás iránti igény várhatóan tovább erősítik a végső fogyasztókhoz közelebbi logisztikai ingatlanok iránti keresletet.

Az e-kereskedelem gyorsuló terjedése és a magasabb készletszintek lehetséges következményeként a logisztikai ingatlanok iránti kereslet 37 millió m2-t meghaladó keresletbővülést is eredményezhet az Egyesült Államokban, ami az elkövetkező két-három év során évi 14-19 millió m2 bővülésnek felel meg.

  • Az ellátási láncok az e-kiszolgálás bővülésével összefüggő átszervezése összesen 13-17 millió m2 keresletbővülést eredményezhet. Az e-kereskedelem iránti kereslet elsősorban a végső fogyasztókhoz legközelebbi helyszíneken, raktárakban lesz jelentős.
  • A készletszintek a fokozott rugalmasságra való törekvés jegyében akár 5-10%-kal is nőhetnek, ami összesen 26-53 millió m2 keresletbővüléssel jár. A növekvő készletek miatt megjelenő új kereslet valószínűleg egyenletesebben oszlik majd meg a forgalmazói hálózatok között.
Mi vár az irodapiacra, a retail piacra, az üzemeltetésre? Mekkora sokk érte a szektort? Hogyan nyitunk ki újra? Ezekről beszélgetnek az interaktív konferencián a szakértők. Kapcsolódj!

Az e-ker gyorsuló térnyerése beruházásokat igényel

Az e-kereskedelem gyorsuló térnyerése valószínűleg a korábbinál nagyobb befektetéseket igényel az ellátási láncok fejlesztésébe azokban a szegmensekben, ahol az e-kereskedelem piaci részesedése viszonylag alacsony, pl. az élelmiszer-kereskedelemben. Egyes ágazatok – többek között az élelmiszer- és italforgalmazás vagy az építőipar/ lakásfelújítás – az e-kereskedelem bevezetésének még csak a korai szakaszában vannak.

Az élelmiszer-kiskereskedők az elmúlt hetekben az előző évhez képest online forgalmuk 3-4-szeres növekedéséről számoltak be.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
Prologis Park Budapest-Harbor

Prologis Park Budapest-Harbor

1225 Budapest, Campona utca 1
Kiadó terület: 0 m2
Bérleti díj: 4.7 – 4.7 EUR
Átadás:
2001 Év eleje

Ajánlatot kérek

Bár a bővülés mostani szintje valószínűleg nem marad fenn sokáig, a növekedés tartósnak bizonyulhat, hiszen mindazok, akik most tértek át az e-kereskedelemre, már megismerkedhettek annak kényelmével. A forgalom bővülése ezekben a szegmensekben tovább erősíti az aznapi és másnapi kiszállítás iránti igényeket; korábban leginkább a 3-5 napos szállítási határidők akadályozták az e-kereskedelem fejlődését ezekben a kategóriákban, ahol a fogyasztók jellemzően rövid távra terveznek. Mivel ezekben az ágazatokban viszonylag alacsony az e-kereskedelmi tevékenységek aránya, az ellátási láncok átszervezése jelentős ingatlanberuházásokat tesz szükségessé. Azokban az ágazatokban – például a vegyes kiskereskedelem és az elektronikai cikkek területén – ahol jóval magasabb az e-kereskedelem részaránya, továbbra is jelentős forgalombővülés várható.

E-kereskedelem részesedése az árbevételből (2019)
Ágazat Részesedés
Élelmiszerek és italok 2%
Autóalkatrészek 3%
Építés/lakásfelújítás 9%
Egészségügy 12%
Fogyasztási cikkek 15%
Háztartási cikkek 16%
Ruházat 24%
Vegyes kiskereskedelem 27%
Sportcikkek 28%
Elektronikai cikkek / háztartási készülékek 33%
Forrás: Prologis  

A magasabb készletszintek megdobják a keresletet

A becslések szerint az USA-ban a készletszintek 100 bázispont mértékű növekedése 5,3 millió m2 keresletbővüléssel jár a logisztikai ingatlanpiacon. A világjárvány világossá tette, mekkora kompromisszumokat kellett meghozni az ellátási láncok hatékonyságának növelése érdekében. A kereskedők nem tudták megfelelően kiszolgálni ügyfeleiket, és így bevételkiesést szenvedtek el. A készletezés így még fontosabbá vált, ami nagy keresletbővülést eredményezhet különösen a jelentős fogyasztói központokban, a jó közlekedéssel és modern infrastruktúrával rendelkező helyszínek közelében fekvő logisztikai ingatlanoknál.

Az ellátási láncok fokozott rugalmassága érdekében sok ügyfél várhatóan magasabb készletszintekkel fog dolgozni. Több ügyfélcsoportra jelenleg nagyon szűkös ellátási láncok jellemzők; ebbe a körbe tartozik többek között az élelmiszer- és italkereskedelem, az elektronikai berendezések, az egészségügyi cikkek és a vegyes kiskereskedelem. Az „új normális” jegyében a készletek ideális szintjének átértékelése által generált logisztikai ingatlankereslet elsősorban várhatóan azokban az ügyfél-ágazatokban jelentkezik, ahol a koronavírus-járványt megelőzően, jellemzően alacsonyak voltak a pufferkészletek.

A kiskereskedelemben 2019-ben 1,45 volt a készletek árbevétel arányában számított mutatója, míg 1990-ben ez a szám 1,65 volt. Azonos forgalom mellett ha visszatérnénk a 30 évvel ezelőtti szintre, az a készletszintek 15%-os bővülésének felelne meg.

Készletek az árbevétel arányában (2019)
Ágazat Arány
Élelmiszerek és italok 0,7
Egészségügy 1,1
Csomagolóanyag/papír 1,2
Elektronikai cikkek / háztartási készülékek 1,3
Vegyes kiskereskedelem 1,4
Fogyasztási cikkek 1,6
Építés/lakásfelújítás 1,7
Háztartási cikkek 1,8
Autóalkatrészek 2
Áruházak 2,2
Sportcikkek 2,2
Ruházat 2,2
Ipar / Gépgyártás 2,7
Forrás: Prologis  

A „maradj otthon” gazdaságban kiválóan teljesítő piaci szereplők válhatnak a járványt követő átszervezés hajtóerejévé

Többek között az élelmiszerkereskedelemben, az egészségügyi cikkek és fogyasztási cikkek kereskedelmében és a vegyes kiskereskedelemben lehet tartós az e-kereskedelmi csatornák előretörése és/vagy a készletek szintjének átértékelése. 

A jövőbeni a piaci zavarokra való felkészülés számos iparágat késztethet fokozatosan a gyártási helyszínek diverzifikálására – amelybe az országhatáron belüli és a közeli országokba történő áttelepítés is beletartozhat. Bár a termelési folyamat a beszállítói láncok fogyasztási oldalához képest jóval alacsonyabb logisztikai keresletet generál, a gyártási helyszínek átköltöztetése új fogyasztási központokat hozhat létre, amelyeket számos ágazatban a logisztikai ingatlanpiaci ügyfeleknek kell kiszolgálniuk. Egyre nagyobb kereslet jelentkezik az alacsony költségekkel jellemzett termelési központokban, többek között Mexikóban és Kelet-Közép-Európában. Mivel ezek a változások nagyobb költségekkel járnak és összetettebbek, mint a forgalmazási hálózatok a fentiekben ismertetett, viszonylag egyszerű átrendeződése, mindez várhatóan több évig tartó hosszú távú trendet jelez.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Óbuda Gate

Óbuda Gate

1023 Budapest, Árpád Fejedelem út 26-28
Kiadó terület: 2350 m2
Bérleti díj: 11 – 13.5 EUR
Átadás:
2002

Ajánlatot kérek
maszk koronavírus medence
traders
dollar_bankjegy
olaj szénhidrogén
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
budapest lakás