Előfizetői tartalom

A kivezetett áfa és a vírus hatásai: fele annyi lakást adtak el a fejlesztők idén tavasszal

Portfolio
A kedvezményes áfa kivezetése, valamint a járványhelyzet egyik eredménye, hogy 2020 tavaszán értékesítették a fejlesztők a legkevesebb épülő új budapesti lakást az elmúlt 4 és fél év során, mióta a Lakáspiaci Riport gyűjtése elkezdődött. Összesen 630 új otthon vásárlására került sor, ezek nagy része még a kedvezményes, 5 százalékos áfával volt ellátva. Az újonnan indított projektek darabszáma és lakásszáma is elérte a mélypontot, több fejlesztő felfüggesztette az értékesítést, így összességében az elérhető, még szabad új lakások kínálata is a tavaly év eleji szintre csökkent. A legnépszerűbb, vagyis azon kerületek között, ahol a legtöbben vásároltak 2020 tavaszán továbbra is a XIII. a listavezető, a belvárosi kerületek közül viszont volt, ahol csupán 1 lakást, máshol ennek húszszorosát értékesítették.

Az új lakások budapesti és kerületenkénti átlagáráról is beszámoltunk már a legfrissebb, összesen 22 500 új lakást tartalmazó Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján. A legfontosabb megállapítás: Budapesten az új építésű lakások áremelkedése 2020 tavaszára megállt, a korábbi negyedévben 900 ezret, most tavasszal pedig 899 ezer forintot kellett fizetni egy átlagos budapesti új lakás négyzetméteréért (medián lakásárak alapján, vagyis ha a lakásokat az áruk alapján sorbarendezzük, pontosan a középső érték lesz a medián) Míg ha az átlagot nézzük, előző negyedévben és a mostaniban is 946 ezer forintba került Budapesten 1 négyzetméter új lakás, vagyis mind a medián, mind az átlag értéke alapján megállt a fővárosi újlakás-piacon az árnövekedés. 

Szeptemberre várhatjuk a kormány bérlakásprogramjának, és az 5%-os rozsdaövezeti lakásáfának az újabb részleteit. Éppen emiatt az őszi Lakás Konferenciánk témája, nem más, mint az élhető lakhatás.

Mennyi új lakást adtak el?

Nem csak az árakban tört meg a lendület, a kedvezményes áfa kivezetése, valamint a járványhelyzet azt eredményezte, hogy 2020 tavaszán értékesítették a fejlesztők a legkevesebb lakást az elmúlt 4 és fél év során, mióta a Lakáspiaci Riport gyűjtése elkezdődött:

mindössze 630 lakást adtak el, ami az előző negyedévi értékesítés felét sem éri el.

Miről lesz szó a cikkben?

  • Mennyi új lakást adtak el?
  • Mennyi szabad lakásból válogathatnak még a vásárlók?
  • Hol adták el a legtöbb új lakást a fejlesztők?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés