Előfizetői tartalom

Hány havi átlagbér egy 60 négyzetméteres lakás? - Elkészült a megyék közti összehasonlítás

Időről időre elkészítjük azokat a felméréseinket, amelyek a jövedelmek viszonyában mutatják be a lakásárakat. Néha különböző országok fővárosait vetjük így össze, most azonban Magyarország megyéire készítettük el a listát, melyben bemutatjuk, hogy az adott térség átlagkereseteihez viszonyítva hol a legegyszerűbb és hol a legnehezebb egy átlagos méretű lakást megvásárolni.

Tudjuk, hogy az átlagok mögött nagy különbségek lehetnek, ugyanakkor ez a fajta összehasonlítás információt ad arról, hogy mely országrészek lakásai iránt nagyobb a kereslet akár a jó munkalehetőségeknek köszönhetően és hol vannak azok a részek, ahol az alacsonyabb jövedelmekhez képest is nagyon kedvező áron lehet lakást vásárolni.

A felmérésben a KSH 2019-es egész évre vonatkozó átlagjövedelmeivel és az OTP Értéktérkép szintén 2019-re vonatkozó átlagáraival számoltunk, külön bontva a fizikai és a szellemi foglalkoztatottak átlagbérét.

A lakásárak alakulásával kiemelten foglalkoznak a szakértők szeptember 10-én a New York Palace-ban a Lakás Konferencia 2020-on.

A diagramon két dolgot érdemes már az elején megnézni. Egyrészt azt, hogy hiába vannak jobb munkalehetőségek és magasabb bérek Budapesten, a lakásárak is annyival magasabbak, hogy itt kell a leghosszabb ideig a havi átlagfizetést félretenni egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlásához. A másik pedig, hogy azokban a megyékben, ahol fejlettebb technológiát alkalmazó gyárak vannak – például autógyárak – a fizikai és a szellemi foglalkoztatottak átlagbére között nincs akkora különbség, mint máshol - lásd Győr-Moson-Sopron megye.

A cikkből kiderül:

  • Hogyan alakul Budapesten és az egyes megyékben a fizikai és a szellemi foglalkoztatottak havi nettó jövedelme?
  • Hány havi átlagbér szükséges egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlásához az egyes megyékben és Budapesten?
  • Mi a helyzet akkor, ha valaki a legalacsonyabb jövedelmű megye fizikai dolgozójaként Budapesten venne lakást és mi történne akkor, ha az átlag budapesti szellemi foglalkoztatott a legolcsóbb megyében szeretne lakást vásárolni?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés