Előfizetői tartalom

A legbátrabb utazók kedvenc helyei: európai városok listája, ahová a legtöbb foglalás érkezett a karantén alatt

Portfolio
Több hónapra leszedált állapotba került a turizmus, az országok újranyitásával azonban egyre inkább tér vissza a bizalom és az utazási vágy az emberekbe. Globálisan már 127 százalékos volt a visszapattanás május közepén az airbnb-s foglalásokban az április eleji mélyponthoz képest, ami jól mutatja, hogy a bátrabb utazók már a karantén ideje alatt is elkezdték tervezgetni, sőt le is foglalták a bezártság utáni első utakat. A jelenleg legnépszerűbb európai városok listáján több olasz és francia város is szerepel. Az AirDNA adataiból az is kiderül, hogy a lefoglalt utak hány kilométerre vannak az utazók lakhelyétől: az eredmények jól igazolják az Airbnb vezér minapi bejelentését, miszerint a közelebbi lokációk lesznek a tuti befutók, ahelyett, hogy minden amerikai, ázsiai és európai turista Párizsban és Rómában tulakodna.

Pár napja írtunk róla, hogy az Airbnb vezérigazgatója szerint az utazás, ahogyan eddig ismertük, soha nem tér vissza. Eddig a világ minden pontjáról ugyanazokat a népszerű turistacélpontokat keresték fel az emberek, mostantól azonban felértékelődhetnek a helyi, közelebbi desztinációk. A nyaralni vágyók egyszerűen kocsiba pattannak és meglátogatják valamely szomszédos országot, vagy akár a saját országuk egyes részeit. Az AirDNA adatai alapján felállítható egy európai rangsor, amely megmutatja, hogy mely városok miatt utaztak a legtöbbet a turisták. Illetve a most beérkező airbnb-s foglalások alapján már az is látható, hogy idén hány kilométert hajlandóak utazni az emberek ugyanezekért a városokért. 

Töltsük újra az ingatlanpiacot élettel! Mi történt eddig és mi vár ránk a jövőben?

Tavaly Rómába mentek a legmesszebbről az utazók, közel 7 ezer kilométer volt az Airbnb-n keresztül foglaló látogatók által megtett átlagos kilométer, a számlázási adatok alapján. Ez pont Budapest és New York, vagy egy kicsit kevesebb mint Budapest és Peking közötti távolságnak felel meg. A sorban Párizs, majd Reykjavik következik több mint 4000 megtett kilométerrel az odautazók részéről. Budapest esetében közel 1500 kilométert vállaltak be átlagosan az airbnb-zők 2019-ben. 

Majdnem minden bemutatott európai nagyvárosra igaz, hogy hatalmas különbség van a 2019 és 2020-ra vonatkozó adatok szerint abban, hogy milyen messziről foglalnak szálláshelyet az adott városba. Egyedül Barcelonában közelíti egymást a két érték, míg például a tavalyi első helyen lévő Róma esetében idén alig 600 kilométerről érkeztek be a foglalások. Az idei áprilisi adatok még csak a foglalásokra vonatkoznak, vagyis arról nem szolgálnak információval, hogy a 600 kilométerről utazók pontosan mikortól fogják felfedezni Rómát. 

Miről szól a cikk?

  • A kedvenc turista célpontok: Mely városokba érkeztek a legmesszebbről a turisták 2019-ben?
  • Milyen messziről keresik fel a városokat most a turisták a foglalások alapján?
  • A legbátrabb utazók: Mely városokba foglaltak a legtöbben 2020 májusában?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés