pf_lakas_csalad_768x434px_getty-20200714
Ingatlan

Van, ahol 645 ezret drágult 2,5 év alatt a lakások négyzetméterára

Hiába gondolják a legtöbben azt, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai törték le Budapesten az egekbe törő lakáspiac szárnyait, a visszaesés enélkül is várható volt, és nem csak a kedvezményes lakásáfa bedarálása miatt. Az elmúlt 2,5 év fővárosi statisztikái alapján mutatjuk, mi is történt valójában az új építésű lakóingatlanok piacán.

Meglehetősen változatos képet mutat a budapesti újlakás-piac, ami nem is csoda, tekintve, hogy olyan változások történtek, amelyekre évek óta nem volt példa. Már az idei év elejére rányomta a bélyegét a kedvezményes, 5 százalékos lakás-áfa megszüntetése, most pedig tovább borzolja a kedélyeket a nemrég beharangozott kedvezményes rozsdaövezeti áfa okozta kivárás. És akkor még nem is beszéltünk a jövő januártól érvényes, szigorúbb épületenergetikai követelményekről, vagy az évet sok szegmensben bőven lenullázó koronavírus-járványról, ami a vásárlók számát erőteljesen visszavetheti.

A lakáspiaci elemzők változatos jövőt festenek, de a többség inkább recessziót prognosztizál. Abban a szakemberek egyet értenek, hogy bár az idei évben jött folyamatok erősítik a trendet, hogy az évente épített új lakások számának csökkenése, a lakáspiaci élénkítési kísérlet kifulladása a koronavírus járvány okozta gazdasági válsághelyzet nélkül is várható volt.

A Pénzcentrum az egyik legnagyobb, az Eltinga és az Ecorys által évek óta készített, mára több mint 22,5 ezer új építésű budapesti lakást számláló adatbázis alapján foglalta össze, hogyan változtak a négyzetméterárak Budapesten. 

A lap méretkategóriák szerinti elemzést is készített, kiderült, hogy a lakások méretének növekedésével  nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. 

A teljes elemzést ide kattintva lehet elolvasni. 

Címlapkép: Getty Images

moszkva vörös tér oroszország kreml
Frankfurti tőzsde
Duna House
koronavírus, vakcina
ausztria_hegy
arany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Felülünk a trendvonatra és közben vételi és eladási zónákat azonosítunk.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Duna House