Pénzcentrum

Pénzcentrum

Cikkeinek a száma: 27
Betétdíj, palackgyűjtés: tényleg megéri az új

Betétdíj, palackgyűjtés: tényleg megéri az új "mindenért fizetős" üvegvisszaváltó rendszer?

2024-ben is végez kutatásokat a Pénzcentrum, és most egy igazán releváns témában mérik fel a lakosság álláspontját. A Debreceni Egyetemmel együttműködésben egy kérdőíves kutatás keretében folytatnak felmérést az idei januártól hivatalosan bevezetésre kerülő új DRS (Deposit Return System), vagyis a kötelező üvegvisszaváltó rendszer kapcsán. Az új rendszer kihívás elé állítja az embereket, hiszen a betétdíj visszaszerzése érdekében nem csupán a szelektív hulladékgyűjtőkhöz kell látogatni, hanem a műanyag palackokat a boltig is vissza kell vinni. A kutatás elsődleges célja az, hogy feltérképezze, hogyan áll a lakosság az új rendszerhez.

Recesszió, háború, természeti katasztrófák: vajon mennyire boldog 2023-ban egy átlag magyar?

Recesszió, háború, természeti katasztrófák: vajon mennyire boldog 2023-ban egy átlag magyar?

2021 és 2022 után idén is útjára indította a Pénzcentrum a Nagy Boldogságtesztet, melyből az év utolsó napjaira kiderül, mennyire boldog, elégedett nép a magyar 2023-ban. A kérdések próbálják lefedni az élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony, no és persze az anyagi helyzetünk alakulása is egyre érdekesebb. Kérjük, a cikk végén töltsd ki a kérdőívet. Köszönjük!

Oszkó Péter: a problémák az elmúlt évek gazdaságpolitikájának a jellegéből adódó szükségszerű következmények

Oszkó Péter: a problémák az elmúlt évek gazdaságpolitikájának a jellegéből adódó szükségszerű következmények

A magyar gazdaságpolitika és a jelenlegi piaci környezet kihívásairól beszélt Oszkó Péter az OXO Holdings vezérigazgatója a Pénzcentrumnak adott interjújában, amelyben kifejtette, hogy a kormányzati gazdaságpolitika az érdemei mellett több hibát is elkövetett, ami miatt a gazdaság már négy negyedéve recesszióban van, valamint az idei évre már nem vár érdemi javulást. Nem tartja meglepőnek, hogy fejlettségben megelőzte Románia Magyarországot.

Égető pedagógushiánnyal fordulunk az iskolakezdésre

Égető pedagógushiánnyal fordulunk az iskolakezdésre

A 2023/2024-es tanév közeledtével aggasztóan magas tanárhiány tapasztalható Magyarországon, különösen a fővárosban és Pest megyében a Pénzcentrum elemzése alapján. Az iskolakezdés előtt néhány nappal a hivatalos adatok szerint mintegy ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

Új kihívásokkal küzdenek a balatoni turizmusban

Új kihívásokkal küzdenek a balatoni turizmusban

Károly Tamással, a Club Tihany Üdülőközpont Zrt. igazgatójával készült interjúban beszélgetett a Pénzcentrum a változásokról, amelyek a Balaton körüli szállodai ipart érintették az elmúlt évtizedekben. A szállodákban tapasztalt személyzet csökkenése mellett viszont jön az árak emelkedése: az infláció miatt 15-30 százalék a dinamikus árképzés miatt, de a vendégek ezt elfogadták. Így aki időben foglalja le az utazását, az kedvezőbb áron jut hozzá.

Lerántották a leplet az influenszerek milliós fizetéseiről

Lerántották a leplet az influenszerek milliós fizetéseiről

Forgács Mariann, közösségimédia-szakértő készített interjút a Pénzcentrum a kommentelési kultúra leépüléséről és a magyar influenszerek világáról. A szakértő szerint fontos, hogy a szülők se agresszív kommenteket írjanak a közösségi felületekre, mert ez a gyerekek feljődésére is kihat. Ugyanígy azt javasolja, hogy a cégek és ügynökségek támogassák inkább azokat az influenszereket, akik minőségi tartalmat állítanak elő, és nem alpárisággal és botrányokkal építik a közönségüket. A hosszú interjúból az is kiderül, hogy mi kell a milliós fizetésekhez a szcénában.

Airbnb: itt a szigorítás, Magyarországon sajátságos a helyzet

Airbnb: itt a szigorítás, Magyarországon sajátságos a helyzet

A portugál kormány úgy döntött, hogy betiltja a rövid távú lakáskiadást a lakhatási válságra reagálva. Egyre több helyen szigorítják az Airbnb és más közvetítők tevékenységét. Magyarországon egy faramuci szabályozást vezettek be, amelyet nem is alkalmaznak. A korlátozás viszont nem várt hatásokkal járhat a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke szerint.

Rohamosan fogynak a helyek húsvétra a magyar szállodákban

Rohamosan fogynak a helyek húsvétra a magyar szállodákban

Rekordévre készül a turizmus, a várakozások szerint nemcsak az első negyedév, de a húsvéti időszak is kiemelkedően jó számokat hoz majd. A legnépszerűbb belföldi úti cél a tavaszi szünetben idén Eger, Gyula és Hajdúszoboszló lesz, az árak viszont legkevesebb 16, de inkább 20-30 százalékkal emelkedtek meg egyetlen év  leforgása alatt. Egy éjszaka egy főnek átlagosan 11 420 forintba kerül - írja a Pénzcentrum.

Teljes fordulat érte el a magyar autópiacot

Teljes fordulat érte el a magyar autópiacot

A magyar autókereskedésekben lerövidültek a várólisták, miután a koronavírus-járvány okozta leállások miatt a gyártók készleteit teljesen elkapkodták és gondot jelentett a kereslet kielégítése. Mostanra viszont a népszerű modelleket akár 2-3 hónapos határidővel is le tudják szállítani - tudta meg a Pénzcentrum a hazai importőröktől.

Ez lehet a sör nagy vetélytársa 2022 nyarán

Ez lehet a sör nagy vetélytársa 2022 nyarán

Jól fogytak az alkoholos italok a koronavírus-járvány első hullámaiban, a statisztikák szerint 2020-ban 10 százalékkal többet adtak el, mint 2019-ben. A kereslet azóta is töretlen, ráadásul a szezonális hatás most még nagyobbat lökhet a piacon, mint korábban. A fogyasztói igények viszont folyamatosan változnak, a gyártók újabb és újabb termékekkel igyekeznek meghódítani a szomjas magyarokat, mert a sör már nem trendi. De hova tart ez a piac, és mi lehet az idei nyár slágere?

Van,  ahol 645 ezret drágult 2,5 év alatt a lakások négyzetméterára

Van, ahol 645 ezret drágult 2,5 év alatt a lakások négyzetméterára

Hiába gondolják a legtöbben azt, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai törték le Budapesten az egekbe törő lakáspiac szárnyait, a visszaesés enélkül is várható volt, és nem csak a kedvezményes lakásáfa bedarálása miatt. Az elmúlt 2,5 év fővárosi statisztikái alapján mutatjuk, mi is történt valójában az új építésű lakóingatlanok piacán.

Magyarok tömegeit taszíthatja szegénységbe a koronavírus - van, aki különösen veszélyeztetett

Magyarok tömegeit taszíthatja szegénységbe a koronavírus - van, aki különösen veszélyeztetett

Az új koronavírus okozta gazdasági recesszió valamilyen formában minden emberre hatással van. Ám vannak olyanok, akiknek a mindennapi megélhetését, illetve az elszegényedési kockázatát jóval inkább befolyásolja negatív irányba, mint másokét. Ők jellemzően olyan háztartások fenntartói, akik fiatalok, gyermekeket nevelnek és nincs diplomájuk.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Évtizedek óta nem látott összeomlás a sikerágazatban
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.