Előfizetői tartalom

Kommunikációs harc folyik a bevásárlóközpontok bérlői és bérbeadói között

Portfolio
Teljes a felfordulás a retail piacon: a bérlők érdekvédelmi szervezete a forgalomkiesés miatt egységes állami beavatkozást és a bérbeadóktól könnyítéseket szeretne, miközben a tulajdonosok mindenkinél az egyedi megállapodásokat részesítik előnyben, abból fakadóan, hogy mindenkit más mértékben - akár erősebb forgalommal - érintettek a járvány miatt hozott intézkedések.

Nincs teljes egyetértés a retail piaci ingatlantulajdonosok és a bérlők között abban, hogy milyen könnyítéseket kellene alkalmazni, a kétségkívül sokakat nehéz helyzetbe hozó járványhelyzet miatt. A bérlők érdekvédelmi képviseletei sok esetben általános támogatást, akár állami beavatkozást kérnek, a Népszava cikkében a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete (BBÉE) a teljes bérlői ágazatot képviselve tárgyalni kíván a kormánnyal, egy azonnali, 18 hónapon át tartó 15%-os forgalmi adó csökkentésről, valamint a bruttó bérekre és járulékaikra 50% bértámogatás kéréséről. Az egyesület a tárgyalásokon azt is el akarja érni, hogy az érvényben lévő szerződéseket a bérbeadók 2024-ig ne mondhassák fel, és egy határozott időre az elmúlt két év euró/forint átlagárfolyamán forintosítsák a bérleti díjakat, továbbá a jövő év májusáig 50%-kal csökkentsék azokat.

Nem olyan egyszerű és egyértelmű a helyzet

Az egységesen, mindenkinek biztosított bérleti díj felezés, az árfolyamrögzítés, vagy akár az állami beavatkozás viszont egy következő problémát is felvetne: azok az üzletek, amelyek jobban teljesítettek a pandémia alatt (élelmiszerboltok, nagy online bevásárlótérrel rendelkező üzletek, gyógyszertárak, stb.) miért fizetnének kevesebb bérleti díjat egy jobb évzárás után? 

Nem véletlen, hogy a legtöbb tulajdonos, vagy bérbeadó - akár a retail, akár az irodapiacon - az egyedi megállapodások híve volt a járvány első hulláma alatt, és utána is. Gábosy Balázs, a Ceetrus operatív igazgatóját egy interjúban kérdeztük a tapasztalatairól, ő így fogalmazta meg az retail piaci történéseket:

Miről szól a cikk?

  • A bevásárlóközpontok bérlői könnyítésekre várnak
  • Nem olyan egyszerű a helyzet. Az extra forgalmat elérő gyógyszertáraknak és szupermarketeknek is jár a bérleti díj elengedése?
  • Pláza vs. strip mall

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés