getty, new york, mahnattan, felhőkarcoló, irodaház, cbd,
Ingatlan

Meguntuk az ingázást: átalakulhatnak a nagyvárosaink irodaközpontjai

Manapság a munkavégzés helye egyre kevésbé fix, sokkal inkább egyéni választás kérdése. A technológia lehetővé teszi a flexibilitást, így a helyhez kötött munkavégzés már nem vonzó a munkavállalók számára. Milyen hatással lesz ez a jövő irodaházaira nézve? Hogy változhatnak meg a nagyvárosok irodaközpontjai? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek az Unissu és a Property Forum közös konferenciáján a szakértők.

A korábbi munka-magánélet közti határ fokozatosan elmosódik. Míg néhány évtizeddel ezelőtt reggel felkeltünk, bementünk a munkahelyre, délután hazaértünk a családhoz, ami mellett a hobbira is jutott idő, ma sok esetben bárhonnan dolgozhatunk, bárhol válaszolhatunk az e-mailekre, és a munkaidő sem fix. Ha kedvünk tartja két prezentáció között lehetőség van egyet sportolni, így a work-life balance teljesen átalakult. Mindenre van időnk, ugyanakkor semmire sincs időnk – világított rá Michael Smithing, Chief Development Officer, New Work Offices.

Hogyan alkalmazkodnak ehhez az irodák?

Az időalapú munkát felváltja a tevékenységalapú munka, miközben az irodáknak egyre inkább vegyes igényeket kell kiszolgálniuk.

Bár az iroda egy statikus hely, a változó igényekre nekik is reagálniuk kell. A tevékenységalapú munkavégzés tevékenységalapú irodát kíván, ami a dizájntól kezdve a helyiségek jellegén át az épület technológiai színvonaláig mindenre kiterjed. A kulcsszó a felxibilitás, ami az irodaterekben is a választás lehetőségét kínálja a bérlőknek és a munkavállalóknak.

10-ből 9 Z generációs munkavállaló azt mondja, hogy a munkahelyválasztásában szerepet játszik az, hogy az adott cégnek milyen a technológiai felkészültége

– fogalmazott előadásában Vincent Vallois, Co-Founder, Online Real Assets, vagyis az irodaházaknak - már csak a HR szempontok miatt is - érdemes a flexibilis megoldások mellett a technológiai fejlesztésekre is figyelniük.

Atenor - BakerStreet
17093 m216–18
BIF LOFT Irodaház
519 m23590–3770 Ft
Capital Square
814 m214.5–15.5
Gizella Loft
8200 m211–13
Office Garden IV
19503 m216–17
myhive Haller Gardens
13726 m214.5–17

Egy az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint ugyanakkor a munkavállalók 91 százaléka hetente legalább egy-két napot otthonról szeretne dolgozni, ami ugyancsak a tevékenységalapú munka irányába mutat. Az irány nem új, már 20 éve is voltak cégek, akik ezt lehetővé tették, de a folyamatot a járvány gyorsította fel igazán. Több globális technológiai vállalat is teljesen a munkavállalóra bízza tavaly óta, hogy honnan szeretne dolgozni, vagyis engedélyezte a teljes home office-t. Látni kell azonban, hogy heti 2 nap home office 40 százalékkal kevesebb munkaállomást jelent és hasonlóan kevesebb területigényt az irodapiacon – mondta el Maciej Markowski, Co-Founder, spaceOS.

A szakértő hozzátette, hogy míg Hongkongban 3, az Egyesült Királyságban 5, az Egyesült Államokban 7 év volt az átlagos irodabérleti szerződés hossza 2019-ben, addig a tavalyi évben február és június között az átlagos szerzdődéshossz az Egyesült Királyságban 27 százalékkal rövidült, ami a finanszírozásra és a működésre is hatással lehet.

Mi lesz az épületekkel és a városokkal?

Bár most kézenfekvőnek tűnik azt mondani, hogy a csökkenő kereslet miatt az irodaterületek mennyisége is csökkenni fog, a legtöbb irodai tevékenységet várhatóan nem fogja kiváltani sem a home office, sem a felhőalapú megoldások. A kérdés az, hogy az irodák iránti kereslet hogyan alakul át, és mit kell tennie az irodai szolgáltatóknak a versenyképesség fenntartása érdekében. Az biztos, hogy az emberek biztonsága az épületekben alapvető fontosságú, a korábban gyakran említett érintésmentesség, vagy megfelelő légcsere mellett a hatékony kapacitásmenedzsment is felértékelődik, amit ugyancsak a fejlődő technológia, az épületekre szabott mobilalkalmazások tesznek lehetővé. A jövőben a biztonságos, „jól kapcsolódó” épületek lesznek a nyertesek, de akár más – retail, hotel – funkciójú épületekben is megjelenhet az irodai funkció.

Ami a városokat illeti, a központi üzleti negyedek szerepének csökkenését vetíti előre a The New York Times egyik elemzése. A XIX. század végén a legtöbb amerikai városlakó gyalog ment munkába, de még 1930-ban is magasabb volt Manhattan lakónépessége mint ma, vagyis a területhasználat sokkal vegyesebb volt. Az emberek 2020-ban megtapasztalták, hogy milyen előnyökkel jár, amikor egyáltalán nem, vagy nem napi szinten kell egy központi irodába ingázniuk. Mivel ezzel jelentős idő és költség takarítható meg, a nagyobb távolságokról történő ingázás aránya visszaszorulhat, így a jövőben várhatóan ismét többen fognak gyalogos vagy kerékpáros távolságon belül dolgozni a lakóhelyüktől, ami a centralizált irodaközpontok helyett vegyesebb funkciójú városrészeket eredményezhet.

Címlapkép forrása: Getty Images

oltás vakcina
koronavírus járvány sejt
teszt koronavírus
parlament budapest
oltas vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
blaha lujza tér