Előfizetői tartalom

Ez a jövő: az ingatlanpiacot is felrázza a zöld pénzügyi őrület

Portfolio
Alig van olyan, a jövő piacait megváltoztató témakörökről szóló felmérés a vállalatok körében, amelyben az ESG nem kerülne be a top 3 témák egyike közé - függetlenül attól, hogy melyik országban vagyunk Európában. Ez különösen igaz az ingatlanszektor szereplőinél, akik azokért az épületekért felelnek építési, fenntartási, bérlői, tulajdonosi, finanszírozási szempontból, amelyek a széndioxid-kibocsátások mintegy 40 százalékát teszik ki. De a felelfősségvállalás mellett, az ingatlanos cégek számára a relatíve könnyen elérhető zöld finanszírozások is nagy szerepet játszhatnak abban, hogy sorra jelentik be a zöld pénzügyi döntéseket ezek a szereplők, a nemzetközi és a hazai piacon egyaránt. Lássuk, hol tart a zöldülésben az ingatlanipar!

A fenntartható befektetésekről is szó lesz a jövő heti IWS konferencián.

Az ESG a gazdaság szerves részévé vált, elég ha megnézzük a zöld pénzügyi piac jelenlegi dinamikáját, az ESG alapokba áramló pénzeket, és az egyre népszerűbb zöldkötvény-kibocsátásokat. A dinamikus fejlődést a kormányok, a nemzetek feletti intézmények és a különböző érdekelt felek is tovább fokozzák, amellett, hogy a vállalatok is sorra kezdik belátni, hogy a fenntartható gazdálkodás önmagában már nem versenytényező, hanem stratégiailag létfontosságú a túlélés szempontjából. Főleg igaz ez az ingatlaniparra, amely az egyik fő széndioxid-kibocsátó.

Az ESG számokban a Catella összesítése alapján:

  • Az ESG kötvény- és részvényalapok 2015 óta globálisan 170%-kal nőttek, elérve ezzel 2020-ra az 1,3 billió dollárt.
  • Az euróövezet szektorainak összesített kitettsége az ESG-alapokkal szemben 20%-kal nőtt az elmúlt évben.
  • Az ESG-alapok ellenállóbbnak bizonyultak tavaly március óta, a kumulatív beáramlásuk körülbelül 15-20% volt.
  • Az euróövezet befektetői most 197 milliárd eurónyi zöld kötvényt tartanak.
  • Az új zöldkötvény-kibocsátás az euróövezet banki kötvénykibocsátásának 13%-át tette ki 2020 harmadik negyedévében, szemben a 2020 első negyedévi mindössze 4%-kal.
  • Svédországban a  legnagyobb a fenntarthatósági alapok aránya (26%), amit Belgium követ 18%-kal, majd Norvégia (17%) és Hollandia (16%). 
  • A Moody’s előrejelzése szerint a fenntarthatóságnak és társadalmi szempontoknak megfelelő kötvények, illetve a zöld kötvények értéke 33%-kal növekedhetnek 2021-ben, ezzel elérve a 650 milliárd dollárt. Egy ekkora növekedés már azt jelentené, hogy a teljes kötvénypiac 8-10 százalékát teszik ki, szemben a 2020-as 5,5 százalékkal. 
2020-ban tényleg a feje tetejére állt minden, beleértve a munkahelyi környezetet és az irodapiacot. Az eddigi tapasztalatokról és a jövő kérdéseiről lesz szó az FM & Hybrid Office konferencián.

Nem véletlen, hogy az ingatlanpiacon egyre több vállalat érdeklődik a zöld pénzügyek iránt

A fenntarthatóság mint teljesítménykritérium egyre meghatározóbb az ingatlaniparban, és ennek nemcsak a felelősségvállalás az oka, hanem hogy a finanszírozási és így a hitelfelvételi költségek viszonylag olcsóbbá és könnyebbé válnak a zöld vállalatok számára. Egy ingatlanfejlesztő például úgy tud zöldebbé válni, hogy a fenntarthatósági szempontoknak megfelelő ingatlanokat fejleszt. Nem véletlen, hogy Európában, de már Magyarországon is egyre több ingatlanfejlesztő él a zöld kötvénykibocsátás lehetőségével, mint lehetséges forrásszerzéssel.

Miről szól a cikk?

  • Az ESG számokban
  • Nem véletlen, hogy az ingatlanpiacon egyre több vállalat érdeklődik a zöld pénzügyek iránt
  • A magyar ingatlanos cégek sem tétlenkednek: NKP ingatlanos résztvevői
  • Zöld kötvényt kibocsátó hazai ingatlanpiaci szereplők

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés