város naplemente
Ingatlan

Magyar építészek a legújabb trendekről: átalakuló irodák, félbehagyott hotelek és extra kényelem az új lakóparkokban

Portfolio
Európa jövőformáló építészei közé választottak két magyar tervezőt, az Európai Építészeti Művészettervezési és Urbanisztikai Központ és a chicagói Athenaeum által odaítélt nemzetközi tervezői díjat, a 2020-as Europe 40 under 40®-t Magyarországról a Group Dyer vezető tervezői, Deilinger Tamás és Domokos Balázs nyerték el. Az építészek elárulták, mit látnak most a hazai és nemzetközi projekteknél. Egy biztos: az átalakulás már elkezdődött az ingatlanpiacon.

Deilinger Tamás és Domokos Balázs vezetésével a Dyer csapata Moszkvában egy új lakónegyed felhőkarcolóit és környezetét tervezték meg. A Prime Park 6 hektáros területén kilenc felhőkarcoló épült, melyek közül a legmagasabb 150 méteres a lakópark pedig 377 200 négyzetméternyi lakóterületet, 18 000 négyzetméternyi oktatási létesítményeket és 12 000 négyzetméternyi kereskedelmi terület foglal magába. Deilinger Tamás az orosz beruházással kapcsolatban azt emelte ki, hogy ebben a megaprojektben nem csak a toronyházak tervezésére volt lehetőségük, hanem az épületek belső térmeghatározására is.

Az építőipar legaktuálisabb kérdéseiről, nehézségeiről lesz szó az Építőipar konferencián június 10-én. Ne maradj le!

Domokos Balázs az Etele Pláza, az építésziroda itthoni legutóbbi nagy munkájával kapcsolatban elmondta, hogy Budapest első intelligens, high-tech orientált bevásárlóközpontjának belsőépítészeti tervezését még a világjárvány előtt lezárták, de a koncepcióban kiemelt szerepet és funkciót szántak az épület közösségi tereinek, ami iránt időközben megnőtt az igény.

Átalakuló irodapiac

Az üzleti világ aktuális problémája, hogy miként lehet hosszú távon hatékonnyá tenni az irodai és a távmunka megosztását, amely a pandémia alatt tömeges méretűvé vált, és jelentős változást hozott a vállalati kultúrában. Deilinger Tamás azonban arra emlékeztet, hogy az emberek hivatalos viselkedése nem a világjárvány alatt változott meg hirtelen, hanem a folyamat jóval korábban kezdődött: „A digitális forradalom az üzleti és a magánszférára folyamatosan hatással van. Az emberek viselkedésének átalakulása elsősorban a közösségi médiáknak köszönhető, amelyek minden generációt elértek, és alapvető változásokat hoztak, csak nem robbanásszerűen, mint a home office. Tehát a pandémia csak felgyorsította ezeket a folyamatokat”

Domokos Balázs szerint:

Az építészeti térformálásra nagy hatást gyakorol az emberek viselkedésének, életmódjának átalakulása, a digitalizáció és vele együtt a pandémia hatására az eddigi térfelhasználó tipizált embert újra kell gondolnunk, létrejön a „Human 2.0”-t.

Erre a modellre épül és ezt szolgálja ki az otthon és a munkahely térhasználatának továbbfejlesztett változatai és új funkciói. Most születik meg a tértől független, megoldó gondolkodású és felelősebb hozzáállású flexibilis „Human”, akinek élete és munkája során mindig készen kell állnia a változásra, változtatásra. 

Éppen az átalakuló irodapiac és bérlői igények kerülnek fókuszba a június 8-ai FM & Hybrid Office konferencián. A részletekért kattints!

Az építészeknek is módosítaniuk kell az épületeknél eddig használt, tipizált térszervezési szemléletet, és összerakni egy egyfajta „Building 2.0”-t. A Dyer építészei szerint sosem volt még ilyen komplex és nehezen megválaszolható kihívás a szakma előtt. A jövőben számos vitára lehet számítani a szuperflexibilitás lehetséges megoldásairól, vagy az új egészségvédelmi igények teljesíthetőségéről. Piaci trendváltás elején állunk, és a korábbi zöld és humánközpontú szempontok megtartása mellett továbbfejlesztett online-kompatibilis, flexibilisen alakítható és egészségügyileg biztonságos munkahelyekre lesz szükség.

A befektetőknek is módosítaniuk kell beruházásaik funkcionalitásán, de az a tapasztalat, hogy többségük óvatos, kivár. Pedig az irodaházakkal szembeni igényváltozás az első kézzel fogható szakmai „konfliktus”, amire a beruházónak és az építésznek közösen kell választ találniuk,

a munkavállalók ugyanis világszinten a hibrid modell mellett teszik le a voksukat.

Deilinger Tamás, aki az építésziroda londoni irodájában dolgozik elmondta, hogy az angol vagy a budapesti ingatlanpiacon is érzékelhetők a korlátozások következményei. Fontossá váltak az otthonok dolgozószobái, dolgozó sarkai és természetesen felértékelődtek a lakások erkélyei, a teraszok valamint a családiházak kertkapcsolatai. De, érdekes módon nem következett be a városi exodus, hiszen továbbra is fontos szempont maradt a munkahelyek elérése. Az viszont megfigyelhető, hogy az új társasházi fejlesztéseknél a pandémiának is köszönhetően újabb funkciók beillesztését kérik a tervezőktől. Nem csak kényelmi extra igények jelentek meg, hanem olyanok, amelyek  már szükségesek a nagyobb méretű lakófejlesztések sikerességéhez. Ilyen például a courier room, ami az online vásárlás vagy ételkiszállítás egyik megoldása, amikor a megrendelő a termékhez a kiszállítás időpontjától függetlenül hozzájuthat.  

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Emerald Residence

Emerald Residence

1052 Budapest, Szervita tér 6
109 db lakás
32 – 142 m2 alapterület
Átadás:
2020 H2

Ajánlatot kérek

A piacon a megkezdett projekteknél gyorsan reagálnak a befektetők

Az építészirodában az egyik megbízásuknál tapasztalták meg, hogy: egy különleges co-working irodaház tervük, amely már teljesen kidolgozott és engedélyezett koncepció volt, - a tervezett toronyház teljes területét (15 000 négyzetméter) co-working funkcióra szánták - a befektetők a pandémia hatásara elvetették a megvalósítást.

A Dyer építészeinek meglátása szerint, azonban nem a lakó és irodai környezet alakulása néz a legnagyobb változások elé. A vendéglátást és a turizmust ennél drasztikusabban érintette a járvány. Aktuális projektjeik között van egy cornwall-i resort, amely eredeti fejlesztési terve egy 50 szobás hotel és köré szervezett közel 100 darab 2-3-4 szobás villa épületből állt. A fejlesztő azonban a hotel építését állítja le és helyette villák építését kezdi meg, hogy a megváltozott turisztikai igényeket kiszolgálja.

De a családok utazási szokásai is változnak. Meglepően felértékelődtek a nemzeti és lokálisan elérhető úticélok. A családok a kisebb külföldi utakkal járó kockázatokat (karantén) inkább nem vállalják. Miközben az irodai munkavégzést a pandémia miatt vállalt home office globalizálta, addig a turizmusban az ellenkezője történt, a külföldi utazások visszaestek. Ebben a szektorban a befektetők gyors döntést hoznak. Az építészek azt tapasztalták, hogy nem véletlenül erősödtek fel a dél-angol partvidéki és a dél-oroszországi fejlesztések, a Group Dyer egyik projektje Gelendzhikben egy nagyszabású városközpont elkészítése.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Green House

Green House

1134 Budapest, Kassák Lajos utca 19-25

Bérleti díj: 13 – 16 EUR
Átadás:
2012

Ajánlatot kérek
bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
birmingham, anglia