panellakás budapest
Ingatlan

Szokatlan folyamatok a hazai lakáspiacon: így változtak az árak a járvány közepette

Portfolio
A napokban megjelent a KSH legfrissebb elemzése a 2020 egészére vonatkozó lakásárakról. Az árindex alapján látható, hogy országos átlagban 2019-hez képest minimálisan, 3,4 százalékkal drágultak a lakások, de voltak olyan területek, ahol csökkenni kezdtek az árak. Egymással ellentétes irányú folyamatok jelentek meg a piacon nemcsak Budapest és az agglomeráció, de a használt és az új lakások árváltozásának tekintetében is. Íme a pontos számok.

A járvány első két hulláma a használtlakás-piac számos területére kihatott. Budapest használtlakás-piaci részesedésének 2015 óta tartó csökkenése 2020-ban is folytatódott, az év eddig ismert adásvételeinek 17%-a jött itt létre. A városi értékesítések súlya a megelőző évhez viszonyítva nem változott, a községeké enyhén nőtt, és meghaladta a 30%-ot.

Módosult a lakáspiac regionális összetétele is: a keleti országrész részesedése 40-ről 45%-ra nőtt, Budapest és Pest megye együttesen már csak a tranzakciók 24%-át adta, szemben az egy évvel korábbi 29%-kal. A dunántúli régiók aránya nem módosult számottevően 2019-hez képest.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Waterfront City 3

Waterfront City 3

1033 Budapest, Folyamőr
218 db lakás
27.56 – 148.55 m2 alapterület
28.5 – 152 M Ft
Átadás:
2023 Q1

Ajánlatot kérek

Mi történt a lakásárakkal?

2020-ban a használt lakások piacán egy lakás átlagos ára 18,3 millió forint volt magyarországon.

  • Budapesten egy lakás átlagos ára 35,3 millió forint volt, 800 ezerrel kevesebb, mint 2019-ben. A 32,9 millió forintos IV. negyedévi átlagos lakásár 10%-kal maradt el az I. negyedévi szinttől, ugyanakkor a 629 ezer forintot kitevő négyzetméterár kevésbé csökkent (2,3%), ami jelzi, hogy a fővárosban megnőtt a kisebb lakások súlya.
  • A Budapesti agglomerációban a 36 millió forintos átlagár 2,3 millióval haladta meg a 2019. évi szintet. Ezen belül is kiugró az agglomeráció északnyugati területén bekövetkezett 13%-os áremelkedés, de a többi fővárosi agglomerációs területen is magasabbak lettek az árak.
Az építőipari költségek lakásárakra gyakorolt hatásaival kiemelten foglalkozunk a június 10-i Építőipar 2021 konferencián. Részletekért kattints!

Budapest és környéke

A mostani számok bizonyították azt a korábbi feltevést, hogy a járvány első és második hulláma alatt a budapesti lakások ára enyhén csökkent, míg az agglomerációban lévőké tovább emelkedett. A legnagyobb mértékű csökkenés a pesti belvárosi kerületekben volt érezhető, míg a legnagyobb növekedés az északnyugati agglomeráció településeit jellemezte.

Íme az elmúlt 12 év

Ha pedig a hosszabb távú folyamatokat nézzük, akkor egyrészt látható, hogy reálértéken, vagyis az inflációval korrigálva 2008-tól 2013-ig mind a használt, mind az új lakások esetében folyamatos volt az árcsökkenés, 2014 után azonban áremelkedés jellemezte a piacot. Ilyen szempontból 2020 lóg ki a sorból, amikor

a használt és az új lakások árváltozása, valamint a fővárosi és az agglomerációs árváltozások egyaránt elváltak egymástól.

Míg a használt lakások esetében reálértéken számolva megállt az áremelkedés, addig az újaké további 7 százalékkal emelkedett. Emellett Budapest határain belül ugyancsak csökkent az átlagos vételár, míg az agglomeráció településein szinte mindenhol emelkedett.

Helytálló tehát az a feltételezés, hogy a kertvárosi, relatíve olcsóbb területek iránt részben a járvány hatására megnőtt az érdeklődés, míg az egykor a befektetési célú vásárlások célpontjának számító pesti belváros lakásai iránt csökkent a kereslet. Az új lakások vásárlóinak viszonylag szűk csoportja pedig úgy tűnik, hogy kevésbé volt árérzékeny, szemben a nagyobb csoportot jelentő használt lakások vásárlóival.

Címlapkép forrása: Getty Images

utazás koronavírus
bécs
üveg
vakcina maszkviselés viszlát koronavírus
digitális bank chip
vakcina koronavírus beadás szputnyik

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Budapest lánchíd