Előfizetői tartalom

Egy húzós időszak után: minden egy helyen a legfrissebb lakáspiaci történésekről

Portfolio
Az elmúlt egy héten szinte minden nap érkezett egy lakáspiacról szóló elemzés, vagy statisztika, szó volt az adásvételi tranzakciószámról, az átadott új lakásokról, az elkezdett építkezésekről, a lakásárakról és azok változásáról, valamint más európai országban zajló árváltozásokról. Nehéz minden mutatót követni, így a legfontosabb és legaktuálisabb lakáspiaci eredményeket egyben mutatjuk most be.

Mielőtt részletesebben is körbejárjuk az elmúlt egy hét legfontosabb lakáspiaci eseményeit és beszámolóit, az általános országos és budapesti trendekről is essen néhány szó:

  • Megépült lakások száma: Budapesten és országosan is markánsan nőtt az idei első három hónapban befejezett lakások száma, az egy évvel korábbiakhoz képest.
  • Kiadott építési engedély és egyszerű bejelentés: egy leheletnyivel maradt el a tavalyi év eleji értékektől az új építések kérelmezése és bejelentése 2021 első hónapjaiban, ugyanakkor Budapesten hatalmas visszaesést mértek ebben a mutatóban. Ebből következik, hogy minden más településtípusnál (megyei jogú, város, község) erős növekedésnek kellett végbe mennie, hogy az országos átlag szinte a tavalyi szintet tudja hozni.
  • Éves árváltozás: Akár az MNB, akár a KSH legfrissebb számait nézzük, 2020 negyedik negyedévében is tovább emelkedtek az országos lakásárak, azonban a drágulás üteme jelentősen lassult. Ha különválasztjuk a használt és új lakásokat, illetve az inflációt is kiszűrjük az árváltozásból, akkor a reál éves növekedést kapjuk, ami 2020-ban a használtaknál stagnált, az újaknál viszont emelkedett.
  • Eladott lakóingatlanok száma: 2019-hez képest a mostani adásvételek száma minimálisan csökkent, de a tavaly áprilisi első vírushullám okozta mélyponthoz képest több mint duplázott a piac 2021 negyedik hónapjában.
Egy hónap múlva rendezzük meg az Építőipar 2021 konferenciát, ahol a lakásépítési folyamatok is kiemelt figyelmet kapnak.

Mennyi lakás épült?

Az új lakóprojektek nemcsak egy-egy városrész fejlődését segítik elő, hanem a meglévő lakásállomány korszerűsödése miatt is fontos, hogy évente tízezres nagyságrendben épüljenek új lakóépületek, legyen szó társasházról, vagy önálló családi házakról. Egy egyszerű hüvelykujj-szabály szerint a meglévő állomány évi 1 százalékos megújulása az egészséges, de természetesen mindig van olyan időszak, vagy gazdasági helyzet, amikor nem feltétlenül van értelme 45 ezer új lakóingatlan átadásának.

A legfrissebb KSH adatok alapján, vagyis 2021 I. negyedévében 6153 új lakás épült fel, ez 29%-kal több, mint egy évvel korábban.

Miről szól a cikk?

  • Mennyi lakás épült 2021 első hónapjaiban?
  • Mennyi lakásépítés kezdődött el 2021 első negyedévében?
  • Hogyan változtak a lakásárak 2020-ban?
  • Mennyi adásvétel zajlott le 2021 áprilisában?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés