Előfizetői tartalom

Hatalmas a lakásépítési egyenlőtlenség Magyarországon

Portfolio
Harmadával több új lakást adtak át Magyarországon 2020-ban mint egy évvel korábban, ami 28,2 ezer új lakást jelent. Ehhez hasonló volumenre utoljára 2009-ben volt példa, ez a mennyiség azonban területileg rendkívül koncentráltan jelenik meg, néhány település vagy országrész adja a teljes kínálat túlonyomó részét. Hogy pontosan mely településeken és országrészekben a leggyorsabb a lakásállomány megújulása, azt egy az MNB által készített látványos térképen mutatjuk meg.

Több mint 28 ezer lakás épült fel 2020-ban Magyarországon, ami jelentős, 34 százalékos növekedés a 2019-es adathoz képest. Az elkészült lakások száma 2020 első, második és negyedik negyedévében 30–40 százalékkal, a harmadik negyedévben pedig 9 százalékkal haladta meg a megelőző év azonos időszaki darabszámát. Az új átadások 2020-as növekedésében egy egyedi hatás is közrejátszott, mivel az épületek használatbavételi feltételeit energiahatékonysági szempontból szigorító szabályozás eredetileg 2021. január 1-jén lépett volna hatályba, ezért az építtető vállalatok és magánszemélyek a korábbi elvárások mentén készülő épületeket igyekeztek még ezelőtt a határidő előtt használatba venni.

Az átadott lakások száma leginkább (43 százalékkal) Budapesten kívül nőtt, és ezen belül is 52 százalékos volt a természetes személyek által kérelmezett használatbavételek lakásszámának bővülése. A vállalkozások által megépített lakások száma a 2020-as átadások 52 százalékát tette ki, ami 5 százalékponttal alacsonyabb a 2019-es adatnál, de az elmúlt 20–30 évvel összevetve magas aránynak számít. Az elmúlt két évben nőtt a legalább 3 éve kiadott építési engedéllyel rendelkező lakások aránya az új átadásokban.

A hazai lakásépítésekkel kiemelten foglalkozunk a június 10-i Építőipar 2021 konfefrencián. Részletekért kattints!

Építési engedélyek

Országosan 36 százalékkal, 22,6 ezerre csökkent a kiadott építési engedélyek lakásszáma 2020-ban, amit leginkább az újlakás-értékesítés áfakulcsának 2020. év eleji 27 százalékra emelése és a rozsdaövezeti fejlesztések részletszabályainak hiánya okozott. A legnagyobb, 48 százalékos csökkenés a fővárosban történt, a megyei jogú városokban 39 százalékkal, a többi városban pedig 32 százalékkal kevesebb lakásra született építési engedély 2019-hez képest. A legkisebb, 14 százalékos csökkenés a községekben volt megfigyelhető. Előretekintve a 2021-ben hatályba lépett otthonteremtési intézkedések hatására a kiadott építési engedélyek számának növekedése várható valamennyi településtípus esetében.

A cikkből kiderül:

  • Mely településeken a legmagasabb a lakásállomány megújulása (térkép)
  • Hogy változott a megújulási mutató országosan 2019-hez képest

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés