Előfizetői tartalom

Eljött a fordulat ideje: jó hír a vidéki lakástulajdonosok számára

Portfolio
A lakáspiaccal foglalkozó elemzések többsége általában Budapesttel foglalkozik, az utóbbi időben azonban a fővároson kívüli lakáspiacon is egyre izgalmasabb folyamatok zajlanak. Többek között megfordult a korábbi éveket jellemző árnövekedési dinamika, vagyis a vidéki lakásárak ismét nagyobb ütemben emelkednek, mint a budapestiek, így a vidéki lakástulajdonosok hosszú évek után ismét azt láthatják, hogy a legfőbb vagyontárgyuk értéke nagyobb ütemben nő, mint a fővárosi társaiké. A kérdés az, hogy a mostani trend egy rövid átmenet, vagy egy tartós folyamat kezdete.

Nemrég a KSH és az MNB is közzétette a 2021-es év eleji lakásárindexét, ahol Budapest és a vidéki térségek áremelkedése is szerepel. Az MNB adatai alapján megállapítható, hogy 2021 első negyedévében – éves alapon - Budapesten 2,1, míg a vidéki városokban 13,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak, a községekben pedig kiugró, 24,3 százalékkal kerültek többe a lakóingatlanok az év első negyedévében, mint 2020 azonos időszakában.

Forrás: MNB Lakásárindex

Az okok mögött a kormányzati támogatások által fűtött kereslet, a továbbra is alacsony hitelkamatok és a koronavírus-járvány hatásai állhatnak. A már létező családtámogatási intézkedések - CSOK, falusi CSOK, babaváró hitel, kamattámogatott hitelek – mellett a tavalyi évben megjelentek a felújítási támogatások is, ami ösztönzőleg hatott a vidéki lakáspiacra. Bár az infláció emelkedése egyre jobban látható, a hitelkamatok még mindig alacsony szinten állnak, a járvány pedig felerősítette a belföldi turizmust, ami az üdülőhelyeken ösztönözte a befektetési célú vásárlásokat. Emellett a saját célra vásárlók a járvány okozta lezárások, a megnövekedett otthon töltött idő miatt kerestek sok esetben nagyobb méretű, elővárosokban található házat.

Lakásárak

Az idei első negyedévben a használt lakások átlagos ára 18,6 millió forint volt Magyarországon.

A cikkből kiderül:

  • Milyen átlagárak jellemzik a községeket, városokat, megyeszékhelyeket?
  • Hogy alakultak a lakásárak a Balaton környékén?
  • Hogy változott egy év alatt a lakásvásárlási kedv?
  • Milyen folyamatokra számíthatunk a közeljövőben?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés