Előfizetői tartalom

Ezeket a megyéket lassan teljesen elhagyják a magyarok

Magyarország népessége négy évtizede, az 1980-as évek eleje óta csökken, ami alatt közel 1 millió fővel lettünk kevesebben. A csökkenés mértéke területileg nagyon eltérő képet mutat. Egyes megyék esetében ez csak minimális változást jelentett, de olyan térségek is vannak, ahol akár negatív, akár pozitív irányban jelentősen megváltozott a demográfia. Az alábbiakban ez elmúlt két évtizedet vizsgálva néztük meg, hogy melyik megyéket fenyegeti leginkább az elnéptelenedés és ennek milyen hatása volt, van és lesz a lakáspiacra nézve.

A KSH statisztikái szerint Magyarország népessége az 1980-as népszámláláskor érte el csúcsát, 10,7 millió fővel, míg 40 évvel később, 2020-ban már a 9,8 millió főt sem érte el. Voltak megyék, ahol a 20 százalékot is megközelítette a csökkenés, egy megyében azonban közel 10, egy másikban pedig több mint 20 százalékos volt a növekedés.

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkozunk a szeptember 15-i Property Investment Forum 2021 konferencián. Részletekért kattints!

Míg a fejlődő országok nagyvárosaiban a népességnövekedéshez képest elmaradt infrastruktúrafejlesztések jelentenek kihívást, addig a tartósan csökkenő népességű régiókban a tőke kiáramlása szab gátat a jövőbeli fejlesztéseknek. A kettő természetesen itt is összefügg egymással, ami az ingatlanállomány állapotára és a lakásárakra is erős hatással van.

Nyertesek és vesztesek

Az elmúlt 40 évben az egyik legnagyobb népességcsökkenést Budapest szenvedte el annak következtében, hogy több százezer ember választotta valamelyik elővárosi települést új otthonául. Míg azonban a 2007-2008-as mélypont után a főváros népessége ismét enyhén növekedni kezdett és azóta 1,75 millió fő környékén stabilizálódott, addig bizonyos megyékben megállíthatatlannak tűnik az elvándorlás. A legnagyobb veszteséget 2000 és 2020 között Békés megyében mérték, ami 20 év alatt elvesztette a lakosságának 18 százalékát. Emellett viszont Borsod és Nógrád megyékben is elérte a 15 százalékot a népességcsökkenés.

A cikkből kiderül:

  • Melyik megyében hogyan változott a népesség 2000 és 2020 között?
  • Milyen összefüggésben áll ez a lakásépítésekkel és a lakásárakkal?
  • Milyen kilátások elé néznek az elnéptelenedő térségeink?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés