új lakások lakásépítés
Ingatlan

Hamarosan kiderül, hol lehetnek a rozsdaövezeti lakásfejlesztések

Portfolio
Több kezdeményezés is érkezett már a Rozsdaövezeti Bizottsághoz, amelyek között azonnali, közép- és hosszú távú, budapesti és fővároson kívüli rozsdaövezeti akcióterület kijelölésére érkeztek javaslatok – tudta meg a Magyar Nemzet. A Bizottság a javaslatokkal kapcsolatban a következő hónapokban hoz majd döntést.

Több kezdeményezés is érkezett a Rozsdaövezeti Bizottsághoz a lehetséges lakásfejlesztési területek kijelölésére, amiket jelenleg a miniszterelnökség vizsgál és a közeljövőben fog véleményt alkotni róla. A nagyvárosi rozsdaövezeti területek rehabilitációja érdekében külön eljárásrend és kedvezmény támogatja majd az új lakások építését ezeken a helyeken és az új rendelkezések értelmében

a korábbi barnamezős területeken épülő lakásokat gyakorlatilag áfamentesen lehet majd megvásárolni.

Az elkészült lakások vásárlói  visszaigényelhetik az egyébként is kedvezményes, ötszázalékos lakásáfát, vagyis lényegében áfamentesen tudnak új lakást vásárolni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a többlakásos társasházban kialakított, a 150 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretű új lakás ötszázalékos áfájával megegyező mértékű támogatást lehet igényelni. Fontos, hogy a rozsdaövezeti akcióterületen épülő lakásoknál nemcsak a csokkal vásárlók, hanem bárki tud élni ezzel a támogatással, jóllehet kizárólag a természetes személy részére való értékesítés céljára létesített és az igénylő részére értékesített lakás esetében.

A hazai lakáspiac jövője kiemelt témaként kap helyet a szeptember 15-i Property Investment Forum 2021 konferencián. Részletekért kattints!

Egy adott terület rozsdaövezeti akcióterületként történő kijelölése önálló kezdeményezésre indul. Az eddigi kezdeményezők köre és a fejlesztési szándékok változatosak, ugyanakkor fontos, hogy a benyújtott kérelem – a szakszerű elbírálhatóság érdekében – megfelelően alátámasztott és jól dokumentált legyen. A terület tulajdonosaként, fejlesztőjeként bárki tehet javaslatot annak rozsdaövezeti akcióterületként történő kijelölésére, a kezdeményezések elektronikus úton a rozsda@me.gov.hu e-mail címen nyújthatók be.

Milyen változásokat hozhat mindez a hazai lakáspiacon? Hogyan járulhat hozzá a fenntarthatósághoz? Mik befolyásolják a jövő hazai lakáspiacát? Többek között ezekről a kérdésekről fognak beszélni a Property Investment Forum 2021 konferencia lakáspiaci szakértői, akik között az alábbi előadók mondják el véleményüket:

Moderátor: Nagy Gergely, Budapesti Régió - ügyvezető igazgató-helyettes, OTP Csoport

Beszélgetés résztvevői:

Címlapkép forrása: Getty Images

Raktári munkás egy drónnal. Fotó: Shutterstock
egészségügy műtét kórház orvos
balaton strand hőség
fodrász koronavírus
kórház beteg ágy covid koronavírus

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Duna_Terasz_2