MOR_9016
Ingatlan

Itt az új aranyláz? - Nem csak Magyarországon népszerű ez az ingatlanpiaci szektor

Portfolio
A világjárvány egyértelmű nyertesének sokan a logisztikát tartják, nem véletlenül kapott kiemelt helyet a Bécsben megrendezett CEE Property Forum 2021 konferencia programjában is. A logisztikai területek iránti igényt az egekbe szökő e-kereskedelmi számok tápálálják. De valóban ez lenne az új aranyláz? A kérdésről a szakértők Harry Bannatyne, Partner, Head of Industrial Agency CEE, Colliers moderálásában beszélgettek.

"Sok változás történt az elmúlt időszakban a logisztikában és ez nem volt mind pozitív. A cégünk például a járvány bizonyos időszakaiban nem tudott Kínából szállítani. Az viszont tény, hogy az e-kereskedelem hatására rengeteg fejlesztés zajlik most Lengyelországban, ahol a logisztikai ingatlanok üresedése jelenleg 6 százalék körül alakul. Az automatizáltáság és a gyorsabban változó környezet hatására azt tapasztaljuk, hogy a korábbi 10 évre szóló szerződések helyét átvették a jellemzően 3 évre szóló aláírások. Sokan panaszkodnak arra, hogy hosszúak a kiszállítási idők. Lengyelországban van lehetőség akár aznapi szállításra is, de tény, hogy az jelentősen drágább, így ez egyfajta kompromisszum kérdése. Hogy miért a logisztika a covid legnagyobb nyertese? Leginkább azért, mert a járvány felgyorsította az e-kereskedelmi folyamatokat, pilanatok alatt átalakította az emberek vásárlási viselkedést, így ez a szektorra is erős hatással volt." - mondta el Monika Duda, Managing Director Poland, DHL Supply Chain.

"A piac ezen szegmense nagyon dinamikus, az e-kereskedelem hatalmas fejlődésen megy keresztül. A covid miatt azonban gyakran jelentkeztek szállítási nehézségek. Kérdés, hogy ezek mennyi ideig lesznek jelen. Romániában is megvan a logisztikai növekedés esélye, ez a piac még csak tizede a lengyel piac méretének. A technológia nagyon gyorsan változik, kevesen tudják, de mostanra Romániában van az egyik leggyorsabb internet Európában, így a piacon is nagy változások jönnek. Az áremelkeds ugyanakkor a globális szállítmányozást sem kerülte el, míg két éve egy konténer Kínából Európába történő szállítása 2000 euróba került, ma ugyanez 20 ezerbe." - emelte ki Ana Dumitrache, Country Head Romania, CTP.

MOR_9004

"Az e-commerce és a retail okozta csúcs ki fog simulni és az ellátási láncok is helyre fognak állni. A régióban az alapanyag és a munkaerőköltségek kérdései ellenére sincs probléma a fejlesztői oldallal. A logisztikai parkok ugyanakkor sokat változnak: mindenki "big boxokról" beszél, de egyre nagyobb a "last mile" szerepe. Ennek kapcsán külön figyelni kell arra, hogy ha a várost teleszórjuk "last mile"-lal az nem túl fenntartható, ezek kiépítése alapos tervezést igényel." - hangsúlyozta Mario Sander, Managing Director, Head of Germany & Austria, Trammell Crow Company.

"Az e-kereskedelem jelenleg nagy mennyiségű épületet igényel, amiben a BTS is nagy szerepet kap. Kevés az elérhető eszköz, különösen a "last mile" területén. A kiszállításban azonban még vannak problémák: miért tart 2 hétig egy termék kiszállítása Lengyelországból Csehországba? Ez is mutatja, a "last mile" fejlesztések iránti hatalmas igényt. Az építési költségek emelkednek, de ez még nem jelent kockázatot a fejlesztésekre nézve. Én jelenleg bármelyik régiós országba tennék most pénzt, Prága, Budapest, Pozsony, és a többi főváros, valamint a nagyobb egyetemvárosokban last mile terén nagy lehetőségek vannak." - tette hozzá Peter Wojtusiak, Senior Advisor, Revetas Capital.

Címlapkép és képek forrása: Pictorial Collective, Portfolio

evergr
bika medve
Living Kassák passage
Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Living Kassák passage