Előfizetői tartalom

Felrobbantak a lakásárak az agglomerációban: van, ahol 45 százalékkal fizettek többet a lakásokért idén, mint 2020-ban

Ugrásszerűen nőtt a fővárosi agglomeráció lakásárszintje tavaly óta, itt már 50 millió forintba kerül egy átlagos használt lakás - olvasható a KSH második negyedéves lakáspiaci jelentésében. Ennek kapcsán kíváncsiak voltunk arra, hogy mit jelent ez a valóságban, vagyis Budapest elővárosi térségében hol, milyen arányú és mértékű volt a tényleges áremelkedés, így a KSH-tól elkértük az erre vonatkozó pontos számokat.

A fővárosban egy használt lakás átlagos ára 36,2 millió forint volt 2021 I–II. negyedévében, ami megegyezik 2020 átlagával. A budai oldalon az átlagos lakásárak csökkentek, miközben a fajlagos árak enyhén emelkedtek, jelezve, hogy a forgalom összetétele a kisebb lakások felé mozdult el. A pesti belső kerületekben az átlagos ár csökkent, a négyzetméterár pedig stagnált, míg a pesti oldal átmeneti és külső kerületeiben mindegyik mutató emelkedést jelez.

A BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓBAN AZ ÁTLAGOS HASZNÁLTLAKÁS-ÁR 50 MILLIÓ FORINTRA NŐTT 2021 I–II. NEGYEDÉVÉBEN,

ami mintegy 13 millió forinttal meghaladta a 2020. évi árakat. Mit jelentett ez az agglomeráció egyes térségeiben?

A cikkből kiderül:

  • Milyen arányban drágultak az agglomeráció egyes szektoraiban a lakások 2020 és 2021 első féléve között?
  • Hány millió forintot jelentett ez az átlagos lakások esetében?
  • Mi történt eközben a fővárosi lakások árával?
  • Milyen szektorok szerint van felosztva a budapesti agglomeráció és melyikbe milyen települések tartoznak?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés