Előfizetői tartalom

Hihetetlenül elszálltak a lakásépítési költségek - Európában nálunk a legnagyobb az emelkedés

Portfolio
Drasztikus ütemben emelkednek Magyarországon a lakásépítés költségei. Az MNB lakáspiaci jelentése szerint mind a 2018-2020 közötti időszakot, mind csak az idei év első félévét tekintve vezetjük az európai uniós mezőnyt. Előbbi esetén éves szinten közel 9%-ot emelkedtek a lakásépítés költségei, az idei év első félévében pedig több, mint 16%-ot. A drágulást korábban a munkaerőhiány fűtötte, az idei évre azonban egyértelműen az alapanyaghiány lett az emelkedés fő mozgatórugója. Ugyan az utóbbi tényező globális szinten jelentkező folyamat, a hazai építőipar kapacitás-problémái miatt mégis hazánkban érezteti legjobban a hatását.

Korábban a munkaerőhiány, ma már egyértelműen az alapanyagköltségek jelentik a legnagyobb hátráltató tényezőt az építőiparban. Az MNB lakáspiaci jelentése szerint a munkaerő körüli feszültség a koronavírus gazdasági hatásai, a visszaeső megrendelésállomány és hazatérő munkaerő együttese következtében tudott enyhülni. Ahogy viszont a munkaerőhiány lekerült...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés