Előfizetői tartalom

Teljes elnéptelenedés fenyegeti ezeket a falvakat – Íme a népességváltozás legnagyobb vesztesei

Magyarország népessége 1982 óta csökken, kevés szó esik viszont arról, hogy ez a csökkenés pontosan melyik országrészeket érinti leginkább. Vajon mi történt Budapest lakosságszámával az ezredforduló óta? És hányan laknak ma a legkisebb községeinkben a 20 évvel ezelőttihez képest? Az alábbiakban a KSH számai alapján annak néztünk utána, hogy melyek azok és hol vannak azok a települések, amik 2000 óta a legnagyobb népességvesztést szenvedték el, külön bemutatva a községeket, a városokat, a megyei jogú városokat és Budapestet.

Abban az esetben, ha egy országban a teljes termékenységi arányszám nem éri el a 2,1-et, vagyis az egy szülőképes korú (15-49 év közötti) nőre jutó gyerekszületések száma kevesebb mint 2,1, az ország népessége elméletileg csökken. Azért elméletileg, mert a nemzetközi vándorlás kompenzálhatja ezt, ha több a be-, mint a kivándorló. Vannak országok, ahol mindkét érték pozitív, míg olyanok is, ahol mindkettő negatív, de általánosságban igaz, hogy a fejlettebb országok többségében a teljes termékenységi arányszám évtizedek óta a népesség reprodukciójához szükséges 2,1-es szint alatt van.

Magyarországon ennek értéke az utóbbi években 1,5 körül mozog, ami nagyon hasonló az európai átlaghoz. Ebben a mutatóban azonban országon belül is nagy különbségek lehetnek, ahogy a belföldi vándorlás is erőteljesen képes befolyásolni az egyes települések lakosságszámát. Mostani elemzésünkben azt vizsgáltuk meg, hogy melyek voltak azok a települések Magyarországon, amelyek – részben az alacsony születésszámnak, de főként az elvándorlásnak köszönhetően - a legnagyobb népességcsökkenést szenvedték el 2000 és 2020 között, mindezt községi, városi, megyei jogú városi és fővárosi szinten.

Népességváltozás

Községek

A cikkből kiderül:

  • Melyek azok a községek, ahol 2000 óta a legnagyobb volt a népességcsökkenés?
  • Melyek azok a városok, ahol 2000 óta a legnagyobb volt a népességcsökkenés?
  • Melyek azok a megyeszékhelyek, ahol 2000 óta a legnagyobb volt a népességcsökkenés?
  • Mi történt Budapest népességével az elmúlt 20 évben?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés