Előfizetői tartalom

Agyonvágja az ingatlanpiacot a brutálisan elszálló forint-euró árfolyam?

Rácz Gábor
Hétfő délelőtt tovább folytatódott a forint euróval szembeni gyengülése, ahogy a hazai deviza szinte percenként ért el új mélypontokat, majd 10 óra körül sikerült a 400 forintos euróárfolyamra is bekacsintani. A gazdaság legtöbb szereplője feszülve figyeli a forint "szabadesését" és nincs ez másképp az ingatlanpiacon se, ahol egyes szegmensekben túlnyomó többségben van az euró alapú elszámolás. A kereskedelmi ingatlanpiacon szinte mindent euróban számolnak, a lakáspiacon pedig óriási helyzetelőnybe kerülhetnek a külföldi lakásvásárlók - elsősorban Ausztriából, Szlovákiából és Romániából.

Bármiféle pánikkeltés elkerülése végett fontos már az elején leszögezni, hogy a forint hirtelen elszálló árfolyama a szomszédban zajló háború miatt van, ami remélhetőleg nem fog túl hosszan elhúzódni. Idővel bizonyára a forint árfolyama is mérséklődni fog, azonban az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók és a gáz elzárásának veszélye hosszabb távon is magasabb...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái