FONTOS Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!
 
Előfizetői tartalom

Hajmeresztő összegű a magyarok lakáshitel-állománya? - Ez az ábra azonnal megcáfolja

Jelentősen emelkedett a lakáshitel-kihelyezések volumene az utóbbi években Magyarországon, aminek kapcsán egyre többen aggódnak a túlzott eladósodottság miatt. Látni kell azonban, hogy a hitelösszegek emelkedése mellett a lakások értéke is óriási emelkedésen van túl, így arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt, több mint egy évtizedben hogyan alakult az ország teljes lakáshitel-állománya az ország lakásállományának értékéhez képest. Valóban túl magas az eladósodottság?

Nagyon gyakori, hogy egy lakásvásárlás előtt álló személy vagy család a vételár előteremtéséhez lakáshitelt vesz igénybe, de a befektetési célú lakásvásárlások során is bevett ez a gyakorlat. Az utóbbi időben azonban egyre több helyen jelennek meg olyan vélemények, hogy túl magasra emelkedett az átlagos hitelösszeg és a kihelyezett lakáshitelek volumene. Az ezirányú félelmeket táplálja, hogy sokak emlékezetében még mindig nagyon aktívan él a 2008-as válság, melynek során devizahitelesek százezrei kerültek kilátástalan helyzetbe Magyarországon. Nézzük, hogy valósak-e ezek a félelmek és valóban túl magas-e a lakáshitel-állomány a lakásállomány értékéhez képest!

Május 6. és 8. között ismét megnyitja kapuit a hazai ingatlanpiac egyik legfontosabb szakmai rendezvénye, a Portfolio Lakás Kiállítás. A kiemelt szakmai esemény a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban várja mindazokat, akik a lakáspiachoz kapcsolódnak – legyenek ingatlanfejlesztők, vásárlók, befektetési lehetőséget vagy otthont kereső érdeklődők.

Ennek meghatározásához először is meg kell néznünk, hogyan alakult az új háztartási hitelszerződések havi volumene az elmúlt években, amiben az MNB számai adnak iránymutatást. Második lépésként pedig a hazai lakásállomány értékét kell meghatározni, amiben a KSH aktuális évekre vonatkozó átlagos lakásárai és a lakásállomány darabszámának a változása van a segítségünkre.

A cikkből kiderül:

  • Hogy alakult a lakáshitel-kihelyezések volumene az elmúlt években?
  • Hogy változott 2008 és 2021 között a hazai lakásállomány volumene és értéke?
  • Hogy változott 2008 és 2021 között a lakáshitel-állomány a lakásállomány értékéhez képest?
  • Jelent-e veszélyt a mostani eladósodottsági szint?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés