Előfizetői tartalom

Meggyötri a szomszédos építési piacokat az orosz-ukrán háború - Mi lesz veled magyar építőipar?

Portfolio
A horvát építési piacon a turizmus, és így a szállodaépítések nagy pofont kaphatnak a háború miatt, viszont a mélyépítésnek még előnyös is lehet, ha a háború miatt Oroszországon kívüli forrásokhoz fordul az EU gázellátásért. Szlovéniában a lakásépítés teljesítménye továbbra is magas, de az elmarad a kereslettől, amely a lakóingatlanárak gyors emelkedését okozza, miközben - Magyarországhoz hasonlóan - itt is emelkednek a nyersanyagárak, drágul a vas, az alumínium, illetve az energiaárak miatt a cement is. Románia, illetve Ukrajna és Oroszország között magas a kereskedelem intenzitása az energia és az ércek esetében, így a háború áremelkedést és hiányt generál a román piacokon. A horvát, a szlovén és a román építési piacra gyakorolt háborús hatásokat vette sorra az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association, 8 kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség). A szomszédos országok mellett, kiderül hamarosan az is, hogy a magyar építési piacra milyen hatással volt eddig az orosz-ukrán háború, valamint, hogy milyen további következménye lesz a szakértők szerint az alapanyag-ellátás, az építőipari árak, valamint a hazai beruházásokat illetően.

A horvát építési piac veszíthet, de egyben nyerhet is az Oroszország elleni szankciókból Ukrajna orosz inváziója az EECFA-országoknak, így Horvátországnak is, egyszerre jelent kínálati és keresleti sokkot. A kínálati oldalon az energiaköltségek, az építőanyagok és az építési költségek is emelkednek. Az ellátási láncok és a munkaerőpiacok is felborultak. A keresleti...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái