budapest, város
Ingatlan

Uniós támagatást kap Budapest: zöldfejlesztésekre költheti a pénzeket

Portfolio
Az Európai Bizottság kiemelten fogja támogatni többek között Budapestet is a 2030-as klímacél elérésének az érdekében. A Bizottság 100 európai várost választott ki a klímasemleges és okos városok programjába, amelybe 3 magyar város került be: Miskolc, Pécs és Budapest - számolt be róla Karácsony Gergely közösségi oldalán. Az összességében 360 millió euróból (amely forintban összesen 135 milliárdnak felel meg) megvalósuló program során a városoktól várnak egy átfogó koncepciót, amellyel az éghajlat-semlegességet elérnék.

Az Európai Bizottság tegnap jelentette be, hogy melyik 100 uniós város fog részt venni a „Városok” elnevezésű uniós küldetésben, amelynek célja 100 klímasemleges és intelligens város megvalósítása 2030-ig. Mind a 27 tagállamból vannak városok a 100 között, amelyekhez további 12 város csatlakozik a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban (2021–2027).

A Bizottság közleménye szerint a világ városi térségei a globális energiafogyasztás több mint 65%-áért, a szén-dioxid-kibocsátás több mint 70%-áért felelősek. Ezért fontos, hogy legyenek olyan kísérleti és innovációs ökoszisztémákként működő városok, amelyek segíthetik a többi várost a klímasemlegesség 2050-re való eléréséhez szükséges átállásban.

A „Városok” küldetés a 2022–23-as időszakban 360 millió euró keretösszegben részesül a Horizont Európa programból, a klímasemlegesség 2030-ig történő eléréséhez vezető innovációs pályák megindítására.

A városok - a hazaiak közül Budapest, Miskolc és Pécs - által kapott közvetlen támogatásokat a tiszta mobilitásra, az energiahatékonyságra és a zöld várostervezésre lehet költeni, és más uniós programokkal szinergiában lehetőséget kínálnak közös kezdeményezések kialakítására és az együttműködések fokozására.

Érdemes kiemelni, hogy a 360 millió eurós teljes keretösszeget ha a 100 városra egyenlően osztjuk le, akkor 3,6 millió eurós, vagyis 1,3 milliárd forintos támogatásról van szó. Amennyiben a nagyobb városokra arányaiban több forrás is jut, 3, 4 vagy akár 5 milliárd forintos támogatással Budapesten hatalmas volumenű zöld projektek megvalósítása vélhetően nem lesz lehetséges - kizárólag ebből a forrásból. Összehasonlításképpen, a sokszor emlegetett városligeti biodóm befejezésére körülbeül további 20 milliárd forintra lenne szükség, a korábban meghatározott 45 milliárdos költségkereten felül. Ez jól szemlélteti, hogy egy nagyobb beruházás esetén a néhány milliárd forintos támogatás nem számít jelentős összegnek.

Szeptember 6-án jön a Portfolio fenntarthatósági konferenciája, a Sustainable World. A részletekért kattints!

A következő lépések

A Bizottság fel fogja kérni a 100 kiválasztott várost, hogy dolgozzák ki a klímasemleges városra vonatkozó megállapodásokat, amelyek magukban foglalják a valamennyi ágazatra, például az energia, az épületek, a hulladékgazdálkodás és a közlekedés területére kiterjedő, klímasemlegességre vonatkozó átfogó tervet, valamint a kapcsolódó beruházási terveket. Ebbe a folyamatba be kell vonni a lakosságot, a kutatási szervezeteket és a magánszektort.

Adina Vălean, a közlekedésért felelős biztos így nyilatkozott: „A ma bejelentett 100 uniós város törekvése, hogy 2030-ra intelligenssé és klímasemlegessé váljanak. Ez a 100 város lesz a „próbapad” a lakosságot jelenleg érintő számos probléma – többek között a városi mobilitás – innovatív, integrált megoldásainak kidolgozásához. A városi mobilitás új uniós keretére építve rendelkeznek az ahhoz szükséges eszközökkel, hogy egészségessé és fenntarthatóvá tegyék a városok közötti és városi mobilitást, például azzal, hogy az elkövetkező 10 évben megkétszerezik a nagy sebességű vasúti forgalmat és a biztonságos kerékpársávokba való beruházás révén tovább fejlesztik a kerékpáros infrastruktúrát, valamint azzal, hogy az ingázók számára fenntartható mobilitási lehetőségeket nyújtva biztosítják a vidéki és elővárosi területekkel való összeköttetést.

Háttér információk
A Bizottság 2021 szeptemberében az uniós küldetésekről szóló közleményelfogadásával indította el a 100 klímasemleges és intelligens város 2030-ig történő megvalósítására irányuló küldetést. Erre a küldetések egyedi végrehajtási terveinek 2021 nyarán történt jóváhagyását követően került sor. A „Városok” küldetés mellett további négyuniós küldetésvan. Ezek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, az óceánok és vizek helyreállítása, az egészséges talajok és a rák elleni küzdelem területének globális kihívásaival foglalkoznak. AHorizont Európa küldetéseire vonatkozó munkaprogramot2021. december 15-én tették közzé.

Címlapkép: Getty Images

antony-blinken-pekka-haavisto-washington
orbán kormány
Donyecki Népköztársaság

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Tematikus PR cikk
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
mobilház pénzcentrum