Előfizetői tartalom

Megéri a mai árak mellett új lakást venni?

Szabályosan kilőttek az elmúlt egy évben az újlakás-árak, nemcsak Budapesten, de az ország más nagyvárosaiban is. Az idei év első negyedévében 23 százalékkal magasabb összeg volt az ilyen lakások árcédulájára írva, mint a tavalyi év első három hónapjában. Ennek kapcsán egyrészt arra voltunk kíváncsiak, hogy mi okozta ezt – a már eleve rendkívül magas szintről induló - hirtelen jött további áremelkedést, másrészt azt is megnéztük, hogy a használt lakások mennyire tudták ezzel tartani a lépést. Vajon megéri a mai árak mellett új lakást venni?

A használt és az új lakások árazása mindig összefüggést mutat. Bár a piacon általában az összes tranzakció legfeljebb 10 százalékát adják az új lakások, ha ezek ára tartósan emelkedik, az hatással van a használt lakások árazására is. Az elmúlt hat évben az új lakások általában 50-55 százalékkal voltak drágábbak, mint a használtak, legalábbis ami a fővárost illeti.

Az Eltinga által negyedévente közzétett Budapesti Lakáspiaci Riport már több mint hat éve folyamatosan bemutatja a fővárosi eladásra kínált új lakások árait. Ezt érdemes összevetni a KSH használtlakás-piaci statisztikáival, valamint az OTP Jelzálogbank Értéktérképével, ami a NAV adatokon alapulva az összes lakás eladási áráról pontos képet mutat. Ehhez hasonló az MNB árindexe is, utóbbi kettőnél viszont nemcsak a használt, de az új lakások ára is benne van a statisztikában, jóllehet ez több ok miatt sem okoz érdemi torzulást a számokban. Mi történt tehát az új és a használt lakások árával 2015 utolsó negyedéve óta?

lakaskiallitas-526443
Május 6. és 8. között ismét megnyitja kapuit a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban a hazai ingatlanpiac egyik legfontosabb szakmai rendezvénye, a Portfolio Lakás Kiállítás. Részletekért kattints!

Nézzük az árakat!

2015 végén már egyértelműen érezhető volt a fordulat a fővárosi lakáspiacon, igaz akkor a fővárosi használt lakások ára még alulról közelítette a négyzetméterenkénti 300 ezer forintot. Ez volt az az év, amikor a fejlesztők is elkezdték a kilábalás jeleit látni, ami a különböző kormányzati támogatásokkal együtt arra sarkallta őket, hogy elindítsák az évek óta tervasztalon lévő fejlesztéseiket. Ekkor - mai szemmel nézve - még az új lakások ára is nagyon kedvező volt, fővárosi átlagban 483 ezer forint négyzetméterenként.

A cikkből kiderül:

  • Hogy változtak a budapesti új és használt lakások négyzetméterárai 2015-től napjainkig?
  • Mekkora volt a két típus közti árkülönbség az egyes években?
  • Mi okozta az új lakások átlag feletti drágulását?
  • Megéri-e új lakást venni, vagy jobban járunk a felújítással?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés