Előfizetői tartalom

Befagy-e az ingatlanpiac télen a hatalmas rezsiszámlák miatt?

Rácz Gábor
Az iroda üzemeltetésének költsége egy cég teljes költségvetésében továbbra is csak nagyon alacsony részt képvisel, így az energiaárak elszállása nem feltétlenül jelent nagy bajt az irodák bérleti piacára nézve. A logisztikai ingatlanok esetében trükkösebb lehet a válasz, hiszen itt a cégek költségeinek nagyobb részét teszi ki a csarnok bérleti és üzemeltetési díja, de területcsökkentésről még itt is korai lenne beszélni. A cégek előtt két lehetőség áll az energiaköltségek megfékezésére: egyfelől a lehető legkedvezőbb villamosenergia-beszerzési szerződések megkötése, másrészt az energiafelhasználás optimalizálása. A fenti mondatok a hazai ingatlanpiac egyes fontos szereplőitől származnak, akiket kérdésekkel kerestük meg a kereskedelmi ingatlanok bérleti piacának kilátásai kapcsán. A múlt heti cikkünk után, ezúttal nagyobb hangsúly került az épületüzemeltetés különböző aspektusaira is.

Emelkedő számlák: Bontsuk ketté! A céges számlál növekedésére vonatkozó kérdést érdemes üzemeltetési költség típusonként külön-külön vizsgálni (energiaköltség és tágabb értelemben vett épületüzemeltetés). A közművek esetében egyértelmű, hogy előnyben vannak azok, akik 2021 első félévében tudtak egy évnél hosszabb áram illetve gázszerződést kötni....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái