Előfizetői tartalom

Milyen áresés? - Ez történik a budapesti újlakáspiacon!

Portfolio
Tovább emelkedett az új lakások átlagára Budapesten - derül ki az Eltinga szakértői által összeállított, legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riportból. Az aktuális felmérés 18 172 lakást tartalmaz, melyek olyan fejlesztésekben találhatók, ahol 2022 február és augusztus között legalább egy lakást kínáltak eladásra. Az előző negyedévhez képest az átlagos kínálati négyzetméterár 6,7 százalékkal nőtt, így idén augusztusban elérte az 1,35 millió forintot négyzetméterenként. Ez éves szinten jócskán infláció feletti, 33 százalékos drágulást jelent.

Bár az árak továbbra is erősen emelkednek a budapesti újlakáspiacon, a kereslet csökkenő tendenciát mutat. Az eladott lakások száma alig haladta meg az 1100 darabot, ami 40 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben, és kevesebb mint fele annak, amennyit a fejlesztők a zöld hitel fűtötte 2021 Q4 – 2022 Q1 negyedévekben értékesítettek. A lakásvásárlók finanszírozási lehetőségei érezhetően romlottak: a kínálati árak tovább növekedtek, és megjelentek a kétszámjegyű kamatlábak.

Kíváncsi vagy mi történik az újlakáspiacon? Látogass el szeptember 23-25 között a MoM Sport területén megrendezésre kerülő LAKÁS KIÁLLÍTÁSRA, és tedd fel kérdéseidet a workshopokon előadó szakértőknek! Részletekért kattints!

A visszaeső kereslet hatására a szabad lakások számának csökkenése megállt, de továbbra is alacsony a kínálat a korábbi évekhez viszonyítva: jelenleg alig több, mint 4400 új építésű lakást kínálnak eladásra a fővárosban. Az újonnan indított projektek lakásszáma az előző negyedévhez hasonlóan éppen csak meghaladta az ezer darabot.

Az átlagos kínálati négyzetméterár egy negyedév alatt 6,7 százalékkal nőtt, így idén augusztusban elérte az 1,35 millió forintot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés