Előfizetői tartalom

Ez lesz a kitörés a hazai építőipar számára? - Magyar utak épülnek Dél-Afrikában

Először furcsának tűnhet egy afrikai - magyar együttműködésről olvasni, azonban jobban teszi az olvasó ha hozzászokik a szókapcsolathoz, hiszen minden jel arra utal, hogy a Duna Aszfalt szakmai befektetésével fog megépülni Dél-Afrika legújabb autóútja. A 184 kilométeres útszakasz Zambiát és a Kongói Demokratikus köztársaságot kötné össze, derül ki a Magyar Építők cikkéből.

Zambia elnöke, Hakainde Hichilema szeptember 27-én találkozott az útépítési konzorcium delegációjával, amelyet Szíjj László, a Duna Aszfalt Zrt. tulajdonosa vezetett, illetve részt vett benne Jászberényi Tamás, a Duna Aszfalt gazdasági koordinációs igazgatója és Klaus Findt, a GED Africa CEO-ja is. A jól ismert magyar építőipari vállalat és a projekt egyik kulcsfontosságú résztvevője, a Duna Aszfalt Zrt. érdekeltségében álló GED Africa képviselői Zambia után a Kongói Demokratikus Köztársaságba látogattak, ahol Sama Lukonde miniszterelnökkel tárgyaltak. Az elsősorban projektmenedzsmentre szakosodott GED Afrika feladata, hogy összefogja a két államot érintő beruházást és eredményesen navigáljon a hazai szakemberek számára többnyire ismeretlen afrikai üzleti életben.

Szíjj László a tárgyalások eredményeképpen elmondta, mindkét állam támogatja a beruházást, és minden szükséges lépésben támogatják a konzorciumot. Az elköteleződés jeléül Sama Lunkonde kongói miniszterelnök a közel 700 millió dolláros projekt megvalósításához szükséges összeg 30 százalékáról vagyis 230 millió dollár értékű támogatás biztosításáról tett ígéretet.

A beruházás elsőre meglepően hathat, azonban korántsem lehet váratlannak nevezni. Szíjj László korábban is adott már interjút a Portfolionak amiben a jövőbeli terveiről beszélt. "Szeretnénk a meglévő jelenlétünket tovább erősíteni külföldön, elsősorban a környező országokban, az útépítés, mélyépítés területén. Ebből a szempontból Horvátország, Szerbia, Szlovénia és Románia is érdekes, ez utóbbi országban már a korábbi években is voltak komoly megrendeléseink." - mondta a Duna Aszfalt tulajdonosa.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés