Kovács-Szerján Kristóf

Cikkeinek a száma: 32
Íme minden, amit a 3D nyomtatott házakról tudni érdemes

Íme minden, amit a 3D nyomtatott házakról tudni érdemes

Számos olyan technológiai innovációról hallani, melyek potenciálisan emberek milliónak változtathatják meg életét. Egy ideig mindenhonnan csak az új felfedezésről hallani, majd egyre kevesebb hír érkezik a csodamegoldásról, míg idővel mindenki elfelejti, hogy valaha is létezett. Számos kísérleti stádiumban álló technológiai megoldásra vár ez a sors, a 3D nyomtatás  azonban már egészen biztosan megvettette a lábát a hasznos és hatékony újítások között.

Megvannak a lassuló lakáspiac győztesei, jöhetnek a 60 millió forintos panelek

Megvannak a lassuló lakáspiac győztesei, jöhetnek a 60 millió forintos panelek

A panellakások épülésükkor csodának, később szitokszónak számítottak, a pandémia ideje alatt pedig a megváltozott vásárlói szokások miatt váltak mellőzötté a lakáspiacon. A 2022 óta újra reneszánszát élő ingatlantípus erőssége a „rezsivédett” címkével együtt tovább növekedett, amelynek köszönhetően a lassuló piaci körülmények ellenére is gyorsan és jó áron találtak új tulajdonosra a lakótelepi otthonok a Duna House értékesítési adatai szerint.

Kitartóan csökkennek a nagy-britanniai lakásárak

Kitartóan csökkennek a nagy-britanniai lakásárak

Egy korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk az Egyesült Királyság lakáspiacára jellemző tendenciákat. Azt az elemzésünket azzal zártuk, hogy érdemes szemmel tartani a szigetország eseményeit, hiszen a szakértők szerint huzamosabb ideig folytatódhat a 2022 végére jellemző lakásárcsökkenés. Most a Guardian cikke alapján megerősítést nyert amitől a kutatók tartottak, zsinórban az ötödik hónapban is kitartott a lakásárcsökkenés.

Ezért veszélyesek a csökkenő lakásárak - Íme a skandináv példa

Ezért veszélyesek a csökkenő lakásárak - Íme a skandináv példa

A Bloomberg cikkéből kiderült, hogy Svédország lakáspiaca az elmúlt három évtized egyik legsúlyosabb visszaesésével néz szembe, ami többek között az újlakás-építési beruházások drámai visszaeséséhez vezet. Ezt tükrözik az UC hitelinformációs ügynökség friss adatai is, melyek szerint januárban 130 építőipari vállalkozás ment tönkre, így 47%-kal nőtt a csődöt jelentő vállalatok száma az előző év azonos időszakához képest.

Satuféket nyomott az európai ingatlanpiac

Satuféket nyomott az európai ingatlanpiac

Korábbi cikkünkben már részletesen elemeztük egyes nyugati országok ingatlanpiacát, most azonban új adatok jelentek meg az Eurostaton. Mindenek előtt fontos tisztázni, a címben említett fékezést, az Európai Unió lakásárai ugyanis 2022 harmadik negyedévében 7,4 százalékkal emelkedtek az előző év azonos negyedévéhez képest. Milyen satufékről beszélünk mégis? Nem a lakásárak kezdtek csökkenni, hanem a növekedés üteme, a cikkben található ábrákon jól látható, hogy egyre lassabban nőnek a lakásárak szinte az egész EU-ban.

Bajban a globális ingatlanpiac? - Mélyrepülésben a nyugati lakásárak

Bajban a globális ingatlanpiac? - Mélyrepülésben a nyugati lakásárak

Rendszeres olvasóink számára minden bizonnyal nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy az elmúlt hónapokban jelentős lassulást figyelhettünk meg az ingatlanpiacokon. Magyarországon egyelőre nem tapasztalhattunk számottevő áresést, a tranzakciók száma azonban drasztikusan csökkent, és az alku lehetősége is egyre nagyobb szerepet kap. A hazai tendenciákhoz hasonlóan nemzetközi viszonylatban is jelentős változások történtek 2022-ben. Korábban beszámoltunk róla, hogy Svédországban és Kanadában is csökkenni kezdtek az ingatlanárak, a Guardian cikke alapján ehhez a listához csatlakozott most az Egyesült Királyság is, és Egyesült Államokból is baljós hírek érkeznek.

Kitart a lendület, vagy érkezik az árcsökkenés? - Ingatag lábon állnak az új építésű lakások

Kitart a lendület, vagy érkezik az árcsökkenés? - Ingatag lábon állnak az új építésű lakások

Az elmúlt hónapokban egyértelmű lassulást figyelhettünk meg az ingatlanpiacon. Jelentősen csökkent a tranzakciószám, és a fejlesztők, valamint a finanszírozók is óvatosabbá váltak. Számottevő árcsökkenést ugyan még nem láthattunk a lakáspiacon, de a kereslet csökkenése miatt elképzelhető, hogy drasztikus megoldásokhoz kell nyúlnia az értékesítőknek. Az elmúlt hetekben több nagy fejlesztőtől is láthattunk újépítésű lakásokra vonatkozó különleges kedvezményeket. Mi lesz az újépítésű ingatlanokkal, ha folytatódik a piac lassulása, elég lesz akciókat hirdetni, vagy komolyabb eszközökre lesz szükség? Várhatunk árcsökkenést? Ezeket a kérdéseket most az ingatlanpiac szakértőinek tettük fel.

2023 az albérletek éve lehet

2023 az albérletek éve lehet

Az általános európai tendencia, miszerint egyre nehezebb lakást vásárolni, különösen a pályakezdőknek, itthon is érezhető. Az elmúlt hónapokban folyamatos lassulást láttunk az ingatlanpiacon, egyre kevesebben vásárolnak és a fejlesztők is kivárnak, nem kezdenek új projektekbe. Az infláció hatására azonban jelentősen növekedhetnek a bérek, az MNB például kétszámjegyű bérnövekedést prognosztizált 2022-re és 2023-ra is. Mi várható a bérleti piacon amennyiben nem növekedik rövid távon látványosan a munkanélküliség? Mi lesz a bérleti díjakkal? Növekedni fog a lakosság körében az ingatlanbérlés népszerűsége? Ezeket a kérdéseket most az ingatlanpiac szakértőinek tettük fel.

Épphogy átadták a Lánchidat, máris itt az első konfliktus

Épphogy átadták a Lánchidat, máris itt az első konfliktus

18 hónappal a lezárást követően ismét megnyílt a forgalom számára a Lánchíd. Ahogy már korábban is megírtuk a hidat elsőkörben csak az autóbuszok, a taxisok, a biciklisek és a segédmotoros kerékpárral közlekedők vehetik igénybe. Az átadást követően szinte azonnal vitahelyzet alakult ki, a Magyar Autóklub közleményt adott ki, és az Index információ szerint az is elképzelhető, hogy 6 milliárd forintnyi támogatástól eshet el a főváros.

Robbanás előtt a hazai irodapiac? - Szakértők mondtak véleményt

Robbanás előtt a hazai irodapiac? - Szakértők mondtak véleményt

A Covid után éppen magához térő irodapiacnak új nehézségekkel kell szembenéznie. Még vissza se állt a régi rend, a bizonytalan gazdasági helyzet máris problémát okoz a bérbeadók és bérlők számára. Az elszálló infláció és az energiaválság hatására az irodapiacon jelentős változások várhatóak, de mire számíthatunk pontosan? Milyen lehetőségek állnak a hazai üzleti negyedek előtt, és létrejöhet-e egy, a külföldiek számára is vonzó alpiac Budapesten? Cikkünkben a hazai piac meghatározó szereplői válaszolják meg ezeket a kérdéseket.

Horrorba illő történet - Már épületeket hackelnek a kiberbűnözők

Horrorba illő történet - Már épületeket hackelnek a kiberbűnözők

A LEO szervézésében adott elő az épületüzemeltetéssel foglalkozó izraeli Novigo Consulting nevű vállalat, melynek egyik alapítója, Miki Barel korábban az izraeli katonai rendőrség feje volt. A szakemberek bemutatták a saját területükön definiált nehézségeket, és megoldási tanácsokat adtak a vendégeknek. A prezentáció során szó esett a kiberbűnözésről és a beépített tűzoltó berendezésekről.

Ezek a legnagyobb innovációk az építőiparban, itt van a 3D nyomtatók és VR szemüvegek ideje

Ezek a legnagyobb innovációk az építőiparban, itt van a 3D nyomtatók és VR szemüvegek ideje

A Münchenben háromévente megrendezésre kerülő Baumát a világ legnagyobb építőipari expójának tartják. A rendezvény lehetőséget biztosít az iparág képviselőinek az újdonságok bemutatására és a legfrissebb tendenciák felfedezésére. A világ minden tájáról érkező kiállítók között az innovatív technológiai megoldásokat kerestük.

Merre tart az építőipar? Hazai és nemzetközi szakemberek mondtak véleményt

Merre tart az építőipar? Hazai és nemzetközi szakemberek mondtak véleményt

A 2022. október 24. és 30. között Münchenben megrendezett Bauma 2022 expón a német alapítású PERI számos olyan, az építési projektek különböző fázisát megkönnyítő digitális innovációt mutatott be, mint a digitális tervezéssel létrehozott vasbeton szerkezetek, a 3D betonnyomtatás, a beton állapotának meghatározására szolgáló szenzortechnológia, vagy a tervezést és kivitelezést segítő kiterjesztett- és virtuális valóság applikációk. Az újdonságok bemutatása mellett az építőipar jövőjéről a vállalat nemzetközi és hazai vezetőivel is beszélgettünk.

Lakást venne? Ez most az árnál is fontosabb lehet

Lakást venne? Ez most az árnál is fontosabb lehet

A vezető hazai elemzők és az elérhető információk szerint lakáspiaci fordulat van kialakulóban. Összefoglaló cikkünkben az elmúlt hónapok történéseit, és a legfrissebb adatokat elemeztük. Összeszedtük, hogy milyen változásokra számíthatunk a közeljövőben, és mely mutatókat érdemes szemmel tartani.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.