Előfizetői tartalom

Újítsuk fel a házakat! - De mennyiből?

Portfolio
2022. októberi árakon számolva 18-19 ezer milliárd forintba kerülne a teljes magyar lakóingatlanállomány költségoptimalizált energetikai felújítása a Takarék Index elemzése alapján. Bár a számítások szerint egy energetikai szempontból elavult átlagos családi ház négyzetméterenkénti energiaigénye 500 kilowattóráról akár 139 kilowattórára csökkenhetne a korszerűsítés révén, ez azonban nem minden ingatlan esetében valósítható meg gazdaságosan, az ingatlan elhelyezkedésétől függően egyes esetekben ugyanis túlzott anyagi terhet jelenthet a lakóépület értékéhez képest.

A lakóingatlanállomány 90 százaléka elavult energetikai szempontból

Már többször beszámoltunk róla - de talán nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a 4,5 milliós hazai lakásállomány óriási része elavult energetikai szempontból, és csak kis része sorolható a korszerűt megközelítő, a korszerű vagy az ennél is jobb kategóriákba. Az energiahatékonyság növelésének egyik lehetséges módja az új lakások építése, a magyar lakásállomány megújulási rátája azonban alacsony.

Elengedhetetlen tehát, hogy nagyobb fókuszt kapjon a már meglévő otthonok korszerűsítése, főleg annak tudatában, hogy a hazai lakóingatlanok több mint 80 százaléka 1990 előtt épült. A Takarék Index adatai alapján a lakásállomány mintegy 60%-a családi ház, a téglaépítésű társasházi lakások és a panellakások állománya pedig hozzávetőleg 20-20%-ot tesz ki.

A GDP harmadára lenne szükség a lakások energetikai korszerűsítéséhez

A 2015-ben készült Nemzeti Épületenergetikai Stratégia már foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy mennyibe kerülne a lakásállomány költségoptimalizált energetikai felújítása. Azóta a költségek jelentősen megemelkedtek, a Takarék Index elemzésében azonban az akkori eredményeket is részben felhasználva megpróbálták megbecsülni, (a KSH 2006 és 2016 között elvégzett felújításokra vonatkozó adatainak segítségével) hogy hozzávetőleg mennyibe kerülne most nemzetgazdasági szinten a hazai lakásállomány korszerűsítése.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés