Előfizetői tartalom

Röpködnek a milliók - Ennyivel többet ér a lakásod, ha fel van újítva

Portfolio
Egy energetikailag korszerű lakás eddig is jóval többet ért egy hasonló, de nagy energiafogyasztású társánál, de most, hogy a lakossági energiaárak is az egekbe szöktek, ráadásul a téli időszakban az árváltozás durván érzékelhető is, az értékbeli különbség még nagyobb lett. A Takarék Index elemzésében korábban a nagyobb volumenű energiahatékonysági felújítások becsült költségéről volt szó, most pedig arról, hogy eggyel jobb energetikai minősítés mennyivel dobhatja meg az otthonok árát. Lássuk, miért éri az abc legelső betűjeit megkapni egy felújítás után.

Egy korábbi cikkünkben már körbejártuk az energiahatékonysági felújítási kérdéseket, a Takarék Index adatai és a számítások szerint egy energetikai szempontból elavult 50-60 éves átlagos 100 négyzetméteres családi ház négyzetméterenkénti energiaigénye 500 kilowattóráról akár 139 kilowattórára csökkenhetne a felújítás - hőszigetelés, nyílászáró-csere, fűtéskorszerűsítés - révén. Ekkor a legrosszabb, JJ energetikai osztályról a ház primer energiaigénye – a fűtéshez és a melegvíz előállításához szükséges elsődleges energiamennyiség – négyzetméterenként a korszerűt megközelítő, DD energetikai osztályba lépne előre.

A több mint 360 kilowattórás éves megtakarítás négyzetméterenként ugyan nagyon kedvező lenne, a korszerűsítés azonban nem minden ingatlan esetében valósítható meg gazdaságosan. Egy ilyen nagyszabású felújítás ugyanis meghaladhatná a 12 millió forintot is, ami 120 ezer forint körüli négyzetméterenkénti felújítási költséget jelent. Magyarország egyes részein ez a költség még a házak értékét is meghaladja, így aránytalanul nagy teher lenne a tulajdonosoknak. Talán könnyebb kontextusba helyezni a 120 ezer forintos felújítási költséget, ha mellette tudjuk, hogy a KSH adatai szerint 2022 első negyedévében a családi házak és sorházak egy négyzetméteréért országos átlagban csupán 156 ezer forintot kellett fizetni. 

Megjelent a 2022-es Ingatlan Top50 - Kattints a részletekért!

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés