Előfizetői tartalom

Mi lesz veled építőipar? - Szakemberek mondtak véleményt az előttünk álló változásokról

Korábban már beszámoltunk arról a KSH jelentésről, amibők kiderül, októberben az építőipari termelés volumene 1,8 százalékkal elmaradt az előző havi szinttől. A borús kilátásokat sejtető adatokról most a piac szereplőit kérdeztük.

Az év utolsó negyedéve nem indult jól a magyar gazdaság számára, ez építőipari mutatókban is meglátszott. Októberben az építőipari termelés volumene 1,8 százalékos, míg az éves változást kifejező index 2,5%-os visszaesést mutat. Korábban részletesen elemeztük a megjelent új adatokat, ebben a cikkünkben. Most a piac meghatározó szereplői mondtak véleményt a jelenlegi helyzetről, és a jövő kilátásairól.

építőipar

Nemes Rudolf a logisztikai és ipari ingatlanok fejlesztésévével foglakozó HelloParks vezérigazgatója felhívta a figyelmet a szektor előtt álló nehézségekre, de továbbra is optimista maradt: "bár a friss KSH-adatsor az építőipar termelésének csökkenését mutatja, a szektoron belül jelentős súllyal rendelkező logisztikai és ipari ingatlanfejlesztések pozitívan járultak hozzá az ágazat teljesítményéhez" - mondta a vezető.

A szakember úgy látja, hogy a klasszikus kiskereskedelmi disztribúció és e-kereskedelem helyett, a nehéz- illetve könnyűiparhoz köthető logisztika, lehet a közeljövő nagy húzóágazata. "Továbbá kedvező hatás, hogy a Magyarországra érkező külföldi működőtőke-beruházásoknak (FDI) köszönhetően a háborúhoz, az energiakrízishez, az alapanyaghiányhoz, valamint a világjárványhoz köthető negatív világgazdasági tendenciák egyelőre nem éreztetik hátrányosan befolyásukat a keresleti oldalon, ez pedig a KSH által kimutatott magasabb rendelésállományban is érezhető" - osztotta meg Nemes Rudolf.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés