hős utca
Ingatlan

Íme a tíz legolcsóbb budapesti utca - Ezért nem tolonganak a vásárlók az ottani lakásokért

Futó Péter
Néhány nappal ezelőtt bemutattuk azokat a budapesti utcákat, ahol 2021-ben a legmagasabb árakon cseréltek gazdát a lakások. Ahogy akkor ígértük, a sorozat folytatódik, ezúttal ugyanis a másik végletet, vagyis a legolcsóbb fővárosi utcákat gyűjtöttük össze. A listán szereplő tíz utca vagy elhelyezkedését tekintve, vagy az ott eladott lakások állapotát tekintve a lakásvásárlók legkevésbé vonzó célpontjai voltak, így fordulhatott elő, hogy egyes helyeken akár a budapesti átlag feléért, harmadáért cseréltek gazdát a lakások.

Cikksorozatunk második részében a legkevésbé népszerű környékeket mutatjuk be Budapesten, vagyis azt a tíz utcát, ahol a legalacsonyabb árakon cseréltek gazdát a lakások. Ismét meg kell említenünk, hogy a listán adatvédelmi okok miatt csak azok az utcák szerepelnek, ahol egy év alatt legalább három adásvétel történt, és mivel a tavalyi év adásvételei még nem érkeztek be teljes egészében a KSH-hoz, ezért az utcaszintű adatok a 2021-es évre vonatkoznak. Az adatok a KSH nemrég megjelent Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021 kiadványából származnak.

Az első részhez tartozó podcast a Portfolio Checklist alábbi linkjén meghallgatható:

Íme a kerületi sorrend

Nem meglepő módon a legdrágább utcáknál azt tapasztaltuk, hogy jellemzően az egyébként is legdrágább kerületekben találhatók, és ennek mintájára a legolcsóbb utcák összegyűjtésénél sem ért minket nagy meglepetés. Az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérképe szerint a tavalyi évben a budapesti lakások átlagára 812 ezer forint volt négyzetméterenként, aminél a kerületek többségében, szám szerint 14 kerületben volt alacsonyabb árszint mérhető.

A fenti ábrán látszik, hogy a legolcsóbb kerületek közé a XXI., a XX. és a XIX. sorolható. A XXIII. kerület adathiány miatt nem szerepel az ábrán, de a korábbi évek tapasztalatai alapján feltehetően most is ez lenne a legolcsóbb kerület. Mindez azt jelenti, hogy ezen kerületek nagy részén a 600 ezer forintot sem éri el az átlagos négyzetméterár, de bizonyos utcákban ennél sokkal alacsonyabb árat hajlandók csak fizetni a vevők a lakásokért.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
24.52–92.17 m241.15–119.94 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Elite Park 2-3
28.74–109.44 m242.74–149.89 M Ft
Waterfront City III. ütem
28–85 m252.6–169.9 M Ft
Waterfront City IV. ütem
28–99 m249.9–219.9 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

Nézzük a 10 legolcsóbb budapesti utcát

A legolcsóbb kerületrészeken belül is vannak tehát olyan utcák, amelyek valamiért különösen népszerűtlenek a lakásvásárlók körében. Akár a rossz közbiztonság, akár az épületek állapota, akár a zajszennyezés szerepet játszhat abban, hogy ezeken a helyeken nincs garantálva a megfelelő életminőség, ami az ottani lakások árazásán is erősen látható.

A tíz legolcsóbb utca közül három a XXIII. kerületben található, kettő-kettő a X. és a XVII. kerületben, egy-egy pedig a III., a IX. és a XXI. kerületben. Miközben a budapesti átlagos négyzetméterár már 2021-ben is bőven 700 ezer forint felett volt, addig a tizedik legolcsóbb utcában kevesebb mint feléért, 357 ezer forintért cseréltek gazdát a lakások. A legolcsóbb három utcában viszont a 300 ezer forintot sem érte el a négyzetméterár, míg a speciális helyzetű Hős utcában mindössze 237 ezer forint volt a lakások négyzetméterára. Ezért az összegért 2012-2013 körül, vagyis a lakáspiac legutóbbi mélypontján is legfeljebb egy közepes állapotú és elhelyezkedésű lakást lehetett Budapesten kapni.

Természetesen ez az árazás nem véletlen. A Hős utca elhíresült két tömbjében korábban szociális lakások működtek, majd 2018-ban döntöttek azok lebontásáról.

A legfrissebb utcaképek és műholdfelvételek alapján azonban az ingatlanok azóta is állnak, így nem kizárt, hogy az ilyen alacsony áron értékesített lakások részben ezekhez az épületekhez voltak köthetők.

  • A második legolcsóbb XXIII. kerületi Táncsics Mihály utca alacsony árai kisebb részben a belvárostól való nagy távolsággal, nagyobb részben feltehetően az ott értékesített lakások rossz állapotával magyarázható, mivel az utcában egyébként jellemzően földszintes, rendezett állapotú ingatlanok találhatók.
  • A harmadik és negyedik helyezett X. kerületi Tárna utca és a IX. kerületi Füleki utca egyaránt egyfajta kerületen belüli zárványt alkot, a lakóingatlanjai mindkét esetben ipari területek közvetlen szomszédságában, illetve vasúti sínek mellett helyezkednek el.
  • Az ötödik helyezett XXI. kerületi Károli Gáspár utca a Csepel Művek központi bejáratától, de a gyárterülettől kifelé induló utca, ahol különböző közintézmények mellett négyemeletes panel, valamint földszintes iker- és családi házak egyaránt megtalálhatók.
  • Ami a lista második felét illeti, a hatodik helyen álló III. kerületi Máramaros út a kakukktojás, ugyanis a III. kerület a legdrágább utcák listáján is szerepelt. Az említett utca ráadásul a Remetehegy és a Táborhegy között húzódó legfelső utcák egyike, ahol jellemzően újabb építésű családi házak találhatók. A környék tehát ebben az esetben egyáltalán nem indokolja az alacsony árat, esetleg azt tudjuk elképzelni, hogy a vizsgált időszakban régi, nagyméretű, bontandó házak telekáron cseréltek gazdát, amiken azóta új lakóingatlanok épültek.
  • A hetedik helyen lévő Bátor utca egy, a XVII. kerület külső részén található szűk utca, ahol a nehéz megközelíthetőség, és a reptér közelsége is szerepet játszhat az alacsony árakban.
  • Az ezt követő két XXIII. kerületi közterület alacsony árai szintén a belvárostól való nagy távolsággal és az adott ingatlanok esetleges rossz állapotával magyarázhatók.
  • A tizedig helyezett XVII. kerületi Tisza István utcánál pedig egyértelműen a repülőtéri zajszennyezés lehet a magyarázat, az utca egyes részei ugyanis légvonalban kevesebb mint 2 km-re vannak a reptéri kifutópályától.

Címlapkép forrása: MTI / Balogh Zoltán

havazás városban
pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
ice vonat
david pressman
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
irodaház