Előfizetői tartalom

Gáztűzhelyek és -kazánok betiltása, több felújítási támogatás - itt a javaslat az EU-nak az energiaválság kezelésére

Egy új jelentés szerint a jelenlegi felújítási arány megháromszorozásával 2050-re az Európai Unió szinte valamennyi lakóépületét fel lehetne újítani, ami a helyiségek fűtésére felhasznált végső energia 44 százalékának megtakarítását eredményezné. A Buildings Performance Institute Europe jelentése viszont azt is javasolja a tagállamoknak, hogy tiltsák be a gázkazánokat és -tűzhelyeket. Magyarország egyelőre a felújítási lista végén áll, pedig az egyik legnagyobb nyertes lehetne.

Az európai épületállomány szén-dioxid-mentessé tétele komoly kihívást jelent, pedig az Európai Unió teljes energiafogyasztásának 40 százalékáért és a CO2-kibocsátás 36 százalékáért felelnek. A problémára Brüsszelben is próbálnak reagálni: az Európai Bizottság már 2020-ban hangsúlyozta, hogy az épületfelújítások 5-6%-kal csökkenthetik az EU teljes energiafogyasztását...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés