3d nyomtatott ház project milstone
Ingatlan

Íme minden, amit a 3D nyomtatott házakról tudni érdemes

Kovács-Szerján Kristóf
Számos olyan technológiai innovációról hallani, melyek potenciálisan emberek milliónak változtathatják meg életét. Egy ideig mindenhonnan csak az új felfedezésről hallani, majd egyre kevesebb hír érkezik a csodamegoldásról, míg idővel mindenki elfelejti, hogy valaha is létezett. Számos kísérleti stádiumban álló technológiai megoldásra vár ez a sors, a 3D nyomtatás  azonban már egészen biztosan megvettette a lábát a hasznos és hatékony újítások között.

A 3D nyomtatásnak számos építőipari szempontból izgalmas alkalmazási módja van, jelenlegi cikkünkben az innovatív eljárással épített házakat mutatjuk be részletesen. A Designwanted cikkének segítségével kitérünk a technológiai előnyeire, és bemutatjuk a legígéretesebb projekteket is.

Az építőipari innovációkról is beszélgetünk a március 30-i Építőipar 2023 konferencián. Részletekért kattints!

A 3D nyomtatott épületek

Azokat az épületeket nevezzük 3D nyomtatottnak, melyek építőelemeit (vagy akár az egész házat) egy előre elkészített digitális terv alapján egy 3D nyomtató automatikusan építi fel olyan anyagok felhasználásával, mint például beton, talaj, speciális polimerek, újrahasznosított műanyagok.

A rendszer könnyen szállítható, és gyorsan újrakalibrálható, így felhasználása rendkívül sokoldalú, az egyes elemek akár egy gyárban, de a helyszínen is legyárthatóak. Egyelőre még szükséges az emberi jelenlét, hiszen vannak olyan szerkezeti elemek, például a födémek, amelyek a rendelkezésre álló anyagokból csak szakmunkások segítségével alakíthatóak ki.

Miért jó a 3D nyomtatás?

Az építőipar jelenleg számos kihívással néz szembe, többek között a szakképzett munkaerő hiányával, valamint a költségek és fenntartható megoldások iránti kereslet növekedésével. A 3D nyomtatási technológia megjelenése azonban új és fenntartható megoldást kínál ezekre a problémákra.

A technológia számos előnyt kínál a hagyományos építési módszerekkel szemben, például nagyobb hatékonyságot és termelékenységet, jobb tervezési pontosságot, valamint a sérülésveszélyek csökkenését. Az építési folyamatra gyakorolt előnyei mellett a 3D nyomtatás számos környezeti előnnyel is jár. Minimalizálja az anyagfelhasználást, ösztönzi a természetes, szerves és újrahasznosított anyagok használatát, kevesebb hulladékot termel, csökkenti a szállítási igényeket, és segít csökkenteni az építési projektek szénlábnyomát.

Az úttörők

Számos olyan projekt van, amely sikeresen bizonyította a 3D nyomtatott épületek létjogosultságát. Most ezek közül szedtünk össze párat.

Project Milestone

A projekt a hollandiai Eindhovenben valósult meg. A 94 négyzetméteres, szikla alakú, egyszintes betonház Európa első legálisan lakható 3D-nyomtatott ingatlana, amelyet magánbérlőknek adnak ki. Az otthonban egy nyitott konyha-étkező és nappali, egy kétágyas hálószoba és egy fürdőszoba található. Ívelt, lejtős külső falai betonrétegek egymásra helyezésével készültek. Ez a projekt kitűnően prezentálja a technológiával létrehozott ingatlanok sokszínűségét.

Project-Milestone-by-Dutch-architects-Houben-and-Van-Mierlo-3D-printed-houses
A Project Milestone, forrás: Best 3D-printed houses

Wolf Ranch

Az ICON mérnöki iroda egy 100 házból álló negyed, a Wolf Ranch építésébe kezdett bele. A már idén lefoglalható 150-200 négyzetméteres házakon a hagyományos texasi tanyák stílusjegyei fognak visszaköszönni. A három és négy szobás lakások ára átszámolva várhatóan 175 millió forintról fog indulni.

A Wolf Ranch, forrás: Icon
A Wolf Ranch, forrás: Icon

BioHome3D

A Maine Egyetem Advanced Structures and Composites Center bemutatta a BioHome3D-t, az első 56 négyzetméteres 3D-nyomtatott házat, amely teljes egészében bioalapú anyagokból készült a világ legnagyobb polimer 3D-nyomtatóján. A ház, amely fából készült 3D-nyomtatott padlóból, falakból és tetőkből áll, fából készült szálakból és bio-gyantákból, nemcsak környezetbarát és újrahasznosítható, hanem energiatakarékos és kényelmes.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
24.52–92.17 m241.15–119.94 M Ft
Elite Park 2-3
28.74–109.44 m242.74–149.89 M Ft
Metrodom Green
31–128 m253–253 M Ft
Metrodom Zugló Lakópark
29–90 m250–150 M Ft
Waterfront City III. ütem
28–85 m252.6–169.9 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

Mit hoz a jövő?

A világ fokozatosan halad egy olyan jövő felé, ahol a 3D nyomtatás a tömeges lakásépítés normája. Ez a jövő azonban még számos kihívással néz szembe, amelyek egyelőre megoldásra várnak. A 3D-s építőipari nyomtatás egyik legfontosabb kihívása a felhasznált anyagok körforgásának javítása és a szénlábnyom csökkentése. Az iparágnak meg kell találnia az anyagok újrahasznosításának és újrafelhasználásának módjait, ezáltal csökkentve a környezetre gyakorolt hatást. Emellett a technológia ára még mindig akadálya a széles körű elterjedésnek.A kihívások ellenére a világ különböző részein sikeresen működő 3D-nyomtatott otthonok azt mutatják, hogy az iparág jó irányba halad. Természetesen még sok más technológiai megoldás vár felfedezésre, de úgy tűnik, hogy a 3D-s nyomtatás hosszútávon is velünk maradhat.

Címlapkép: Project Milestone

US_Navy_030218-N-5362A-011_Naval_Special_Warfare_combatant-craft_crewmen_operate_a_Rigid_Hull_Inflatable_Boat
AHS Krab lengyel önjáró löveg 155mm NEM TANK
tőzsde
Credit Suisse bejárata

Kiszámoló Hitelpiaci körkép

Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megélénkülni látszik...

2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Ez is érdekelhet
Durer-Park-infrastruktura-fejlesztes_latvanyterv_02