Előfizetői tartalom

Megálltak az árak - Itt érdemes lakást venned, ha igazán jól akarsz járni

Nagy átalakulásokat hozott az ingatlanpiacon is az orosz-ukrán háború. Szerencsére Magyarországon a közvetlen hatások kevésbé voltak erősek, legfeljebb az ukrán nemzetiségűek bérleti - és egyes esetekben vásárlói - oldalon történő megjelenésén keresztül voltak láthatók. Közvetett hatás azonban annál több volt. Leginkább a gazdasági bizonytalanságok, az emelkedő energiaárak, a forint gyengülése és az ezekkel összefüggésben megugrott infláció, valamint kamatemelések befolyásolták a lakások iránti keresletet, ami miatt egyre több helyen a lakásárak stagnálását, vagy enyhe visszaesését látjuk. A bizonytalanság ugyanakkor mindig lehetőség is egyben, különösen, ha valaki befektetési céllal vásárolna. Éppen ezért megnéztük, hogy a jelenlegi lakáspiacon hol, milyen hozamok érhetők el és ez alapján érdemes-e, és ha igen, hol érdemes ingatlant vásárolni.

Ahogy az ingatlanpiacon érdekelt befektetők mondják, papírpénzt vagy részvényeket már igen, de lakáskulcsokat még soha nem söpörtek az utcán. A fenti mondat természetesen csak arra utal, hogy az ingatlan, mint fizikai eszköz a nehezebb időkben sem veszíti el teljesen az értékét, vagyis hosszútávon nézve a biztonságosabb befektetések közé sorolható. Nem mindegy azonban, hogy az értéktartásán – vagy sok esetben értéknövekedésén – túl, milyen rendszeres bevételi forrást jelent a kiadásból befolyó bérleti díj által. Hogy a mai piacon mennyire éri meg ingatlanba fektetni a pénzünket, és hol, milyen hozamok érhetők el, azt az alábbiakban mutatjuk be.

Egy éve tart az orosz-ukrán konfliktus, mégsem láthatjuk a végét. Mi jöhet a következő hónapokban? A válaszokért látogass el a február 23-i
lakáskiállítás 2023
Április 21-23. között 12. alkalommal nyitja meg kapuit a Lakáskiállítás. A kiállítók között várjuk a lakásfejlesztés, ingatlanközvetítés, finanszírozás, vagyonvédelem, ingatlankezelés, energetikai tanúsítvány, értékbecslés, ügyvédi és tanácsadói szolgáltatások területeivel foglalkozó cégeket. További információk ide kattintva érhetők el.

A kiadó lakások átlagos bérleti díjai és az eladási árak összefüggésében a lehető legpontosabb képet igyekeztünk adni arról, hogy Budapest kerületeiben és a megyeszékhelyeken mennyire éri meg ma lakásba fektetni a pénzünket, vagyis hosszútávú bérbeadással hol érhetők el a legmagasabb hozamok. Ezen túl, egy konkrét példán keresztül kitérünk a rövid távú bérbeadásokra is, illetve arra, hogy az ingatlannal szemben milyen alternatív befektetési lehetőségek lehetnek versenyképesek.

Elérhető hozamok Budapesten

A pontos számítást a KSH, az OTP Jelzálogbank és az ingatlan.com értékei alapján végeztük, ahol az egyes kerületekre és városokra jellemző bérleti díjakat az ingatlan.com alapján, az eladási árakat pedig a KSH adatait tovább vezetve az OTP Jelzálogbank statisztikái alapján számoltuk ki. Az egyes anomáliákra külön felhívjuk a figyelmet, de elsőként nézzük, hogy Budapest kerületeiben milyen bérleti díjak és átlagos értékesítési árak jellemzők!

A cikkből kiderül:

  • Milyen lakásárakkal és bérleti díjakkal találkozhatunk most Budapest kerületeiben?
  • Melyik kerületeben a legmagasabbak a lakáskiadással elérhető hozamok?
  • Milyen lakásárakkal és bérleti díjakkal találkozhatunk most a megyeszékhelyeken?
  • Melyik megyeszékhelyeken a legmagasabbak a lakáskiadással elérhető hozamok?
  • Milyen hozamok érhetők most el rövidtávú lakáskiadással?
  • Milyen hozamok érhetők most el a különböző állampapírokkal?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés