budapest epulet epitoipar
Ingatlan

Pár hónap alatt földbe állt a kereslet - Mikor indulhat újra a lakáspiaci szárnyalás?

Futó Péter
Az idei év elejére évtizedes mélypontra, a korábbi szintek nagyjából felére esett vissza a lakásvásárlások száma. Bár márciusban már érezhető volt egy kisebb élénkülés, a korábbi eladásokhoz képest még mindig sokkal alacsonyabb a kereslet. Sokan kíváncsiak arra, hogy mikor és mi hozhat ebben változást, ezért a lakáspiaci Hangulatfelmérésünkben erről is megkérdeztük a szakértőket. Nézzük, mi állíthatja ismét bővülő pályára az alacsony lakáspiaci keresletet!

Az idei év első három hónapjában kevesebb mint 20 ezer lakás cserélt gazdát, vagyis kis túlzással földbe állt a kereslet. A mögöttes okokkal korábban már foglalkoztunk, így most arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen változásoknak kellene bekövetkezniük ahhoz, hogy ismét növekedésnek indulhasson a kereslet és a korábbi szinteknek megfelelő adásvétel valósuljon meg a piacon.

"Véleményed szerint mi kellene a lakáspiaci kereslet érdemi élénküléséhez?" - tettük fel a kérdést a piac szakértőinek. A válaszok nem okoztak meglepetést, a többség a magas kamatokban, a magas inflációban és a gazdasági bizonytalanságban látja az akadályt.

lakaskiallitas-2023-583826
Látogass el a pénteken nyíló 13. Lakáskiállításra! Az ingyenes rendezvényen idén is 10 és 18 óra között várjuk a MOM Sport Uszoda és Rendezvényközpont területén a lakáspiac iránt érdeklődőket. Részletekért kattints!

Mi kellene a lakások iránti kereslet élénküléséhez?

  • Csökkenő infláció, csökkenő kamathozamok, csökkenő lakáshitelkamatok.
  • Valódi zöld hitel ismételt bevezetése és a hitelkamatok leszorítása lenne a két legfontosabb a kereslet élénkítéséhez.
  • A kamatcsökkentés és a gazdasági kilátások javulása kulcskérdés, valamint az, hogy a háború lezárása beláthatóvá váljon.
  • Sokkal jobb közhangulat, az infláció tartósan 5 százalék alatt tartása, kedvező finanszírozás és a lakások várható reálérték-növekedése.
  • A hitelkamatok érdemi csökkenése, nagyjából a 7 százalék körüli lélektani határig, emellett a jelenlegi kínálati árak érdemi csökkenése, és/vagy a reáljövedelmek érezhető növekedése.
  • Ha sikerülne egyszámjegyűre csökkenteni az alapkamatot, elindulhatna a növekedés. A piacról szinte csak a hitellel vásárlók tűntek el, így a magasabb kereslethez semmi másra nincs szükség, mint hogy őket jobb hitelekkel reaktiváljuk. Az is sokat fog viszont segíteni, ha a vásárlók már megszokják a 8-9 százalékos THM-eket, ami várhatóan még 1-2 év lehet.
  • A javuló hitelpiaci környezet és annak kiszámíthatósága jelentősen növelheti a keresletet. A csökkenő rezsiárak és a csökkenő infláció hatásaként nagyobb szabadon elkölthető jövedelem marad a háztartásoknál, amelyből a lakáscélok könnyebben megvalósíthatók lesznek, ráadásul nemzetközi trendek alapján ehhez továbbra is emelkedő bruttó jövedelmek fognak társulni, amelyek együttes összhatása élénkítő hatással lehet a piacra.
Kíváncsi vagy mit hoz a jövő a hazai lakáspiacon? Látogass el április 22-én a Lakáskiállítás 14 órakor kezdődő Workshopjára, ahol szakértők segítségével járjuk körül a legfontosabb kérdéseket. Részletekért kattints!

Ahogy a fentiekből látszik, a legtöbben egyértelműen a magas kamatokat okolják a kereslet visszaeséséért, ami elsőként a hitellel történő vásárlókat szorítja ki a piacról, de a befektetők számára is versenyképessé tesz több más alternatívát. Összességében viszont a globális gazdasági bizonytalanságoknak és az orosz-ukrán háborúnak kellene véget érnie ahhoz, hogy a hosszútávú döntésekre ható jövőbe vetett bizalom ismét helyreálljon, ami kulcsfontosságú a lakásvásárlások élénküléséhez.

A felmérésben az alábbi szakértők vettek részt: Balla Ákos - Balla Ingatlan, Benedikt Károly - Duna House, Csorba Dániel - ingatlanértékesítő, blogger, Kricsfalussy Tamás - Metrodom, Sápi Zoltán - Eltinga, Soóki-Tóth Gábor - Otthon Centrum, Valkó Dávid - OTP Jelzálogbank / OTP Ingatlanpont, Vincze Edit - OC Solutions és a Portfolio Ingatlan csapata.

Címlapkép forrása: Getty Images

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél