Előfizetői tartalom

Most még a bérlők diktálnak, de jönni fog a bérbeadói fordulat

Portfolio
2023 első negyedévében már 12,2 százalékra kúszott fel a budapesti irodapiac üresedési rátája, míg a nettó abszorpció negatív tartományba került. A legfontosabb irodapiaci adatokról a BRF legfrissebb elemzése alapján már beszámoltunk, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit gondolnak a hazai tanácsadók a változásokról, aggasztónak találják-e a magas üresedési rátát, vagy ez is beleillik a nemzetközi folyamatokba. Egy kétrészes sorozatban mutatjuk be a szakértői válaszokat, az első megjelenése után, újabb három tanácsadót kérdeztünk meg: Tilki Róbert, a Robertson Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Pál Tamás, a JLL szenior üzletfejlesztési igazgatója és Simonyi Balázs, az Eston International irodabérbeadási divíziójának vezetője szólaltak meg.

A hazai ingatlanpiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a június 7-i Portfolio Property X konferencián.

A kétrészes cikksorozatunk első részében a CBRE Magyarország, a Colliers Magyarország és a Cushman & Wakefield szakértői szólaltak meg:

"Az üresedési ráta növekvő pályára állt, és az év végéig még biztosan növekedni fog"

2023 első negyedévében az összes bérbeadási mutató visszaesést mutatott a megelőző év azonos időszakához képest. Ez az eredmény nem meglepő, mivel már 2022 utolsó negyedévében sem tapasztaltunk biztató értékeket. A tavalyi számokból látni lehetett, hogy csökkent a bérlői aktivitás, amelyet a (klasszikus bérleti szerződésekkel együttesen számított) saját tulajdonba vételi tranzakciók átmenetileg korrigáltak. Ennek következtében az első negyedéves számok nagyjából tükrözik a várakozásainkat, amelyet ügynökségi oldalról is tapasztalunk - mondta el Tilki Róbert, a Robertson Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az üresedési ráta jelenleg növekvő pályára állt, és az év végéig még biztosan növekedni fog, mivel hozzávetőleg további 190 000 négyzetméter átadására számítunk.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés