Előfizetői tartalom

MNB: itt a lakáspiaci fordulat, csökkent a lakások túlértékeltsége

A hazai lakáspiacon az európai országok többségéhez hasonlóan 2022 második felében fordulat következett be. 2022 negyedik negyedévében az adásvételek száma jelentősen, 36 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest, a lakásárak pedig enyhén, mintegy 3,6 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez viszonyítva - mondta el az MNB legújabb Lakáspiaci Jelentésének bemutatóján Winkler Sándor, az MNB vezető közgazdasági elemzője. A tájékoztatón a lakáspiaci kereslet alakulását, az azzal összefüggésben tapasztalható árcsökkenés folyamatát, és a lakáspiac kínálati oldalához kapcsolódó építőipar és újlakáspiac helyzetét mutatták be a szakértők.

2022 második felében a gazdasági kilátások bizonytalansága, az infláció emelkedése, valamint a monetáris kondíciók szigorodása a lakáspiaci ciklus fordulópontját eredményezte. A fordulat mind az adásvételek számában, mind a lakásárak csökkenésében tetten érhető volt. 2023-ban a magas inflációs környezet miatt a háztartások reál értelemben vett rendelkezésre álló...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés