Előfizetői tartalom

Hol, hány évnyi jövedelem szükséges egy saját lakás megvásárlásához?

Időről időre érdemes megnézni, hogy az egyes országrészekben, egyes városokban milyenek a lakásárak, de pontosabb képet kapunk akkor, ha ezzel együtt az adott térség jövedelmeit is megvizsgáljuk. Nem kérdés, hogy a nagyvárosaink közül továbbra is Budapesten a legmagasabbak a lakásárak, de ha a jövedelmekhez viszonyítva nézzük, akkor mégsem a főváros lesz a legdrágább. Hogy a régióközpontjaink közül hogyan változtak az elmúlt közel két évtizedben a medián lakásárak és mit jelent ez az ottani jövedelmekhez képest, azt az MNB legfrissebb számai alapján mutatjuk be.

Bár a lakásárak éves emelkedési üteme az ország nagy részén lassult, ennek mértéke az egyes régiókban eltérő mértéket mutat. A városi jogállású településeket összehasonlítva 2021 és 2022 utolsó negyedéve között Pest régióban nőttek a legnagyobb mértékben a lakásárak, éves összevetésben 27,6 százalékkal. Ez a rendkívül magas növekedési ütem is lassulást jelent azonban a korábbi - első félév végi - 38,1 százalékhoz képest.

mnb lakásárak
A városi lakások árváltozása 2021 IV. és 2022 IV. negyedéve között, zárójelben a 2021 II. és 2022 II. negyedév közötti változás. Forrás: MNB

A legkisebb mértékben ugyanezen idő alatt az észak-magyarországi és az észak-alföldi régió városaiban emelkedtek az árak, előbbiben egy év alatt 8,7, utóbbiban 10,2 százalékkal. A többi régióban 15 százalék körül alakult az éves áremelkedés.

Hatalmasra nyílt a Budapest-vidék árolló

Az elmúlt tíz évet nézve a budapesti lakásárak jelentősen elszakadtak az ország többi részétől. 2013 negyedik negyedéve – az előző lakáspiaci ciklus kezdete – óta Pest régió városaiban több mint négyszeresére emelkedtek nominálisan az árak, míg az észak-magyarországi városokban "mindössze" háromszoros volt az áremelkedés.

A cikkből kiderül:

  • Hogy alakultak az elmúlt 18 évben a medián lakásárak a régióközpontokban és Budapesten?
  • Hol, hány évnyi átlagfizetés szükséges egy 75 négyzetméteres lakás megvásárlásához?
  • Milyen okok állnak az országos eltérések mögött?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés