Előfizetői tartalom

Így tűntek el egy év alatt a magyarországi lakásvásárlók

Bár a tavalyi év első fele még erősnek bizonyult a hazai lakáspiacon, az év második felében már elindult a kereslet visszaesése, ami együtt járt a tranzakciószámok csökkenésével is. Hogy az országban hol, mely területeket érintette ez legjobban és hol tudott élénkülni a piac, azt az OTP Jelzálogbank számai alapján mutatjuk be, térképeken is ábrázolva az éves változásokat és azt, hogy a járásokban egy év alatt a teljes lakásállomány mekkora része cserélt gazdát.

A lakásárak alakulása mellett az OTP Lakóingatlan Értéktérképe rendszeresen megvizsgálja azt is, hogy hogyan alakul az egyes járásokban, megyékben, megyeszékhelyeken az adásvételek száma. A tavalyi év ebből a szempontól kettős képet mutatott, miután az év első felének élénkebb piaca a második felében egyre inkább kezdte behúzni a kéziféket, így összességében gyengébb évet zártunk, mint 2021-ben. Noha az OTP a tavalyi évre mintegy 140 ezer körüli tranzakciót becsült, a Duna House ennél is kevesebb, 125 ezer körüli tranzakcióval számolt.

Az adásvételek számának csökkenése az év egészére jellemző volt, de a második felében gyorsult fel látványosan, köszönhetően a folyamatosan romló gazdasági kilátásoknak, a gyorsan növekvő inflációnak, a főleg ennek hatására elszálló hitelkamatoknak, illetve a megugró rezsidíjaknak. A NAV adataiból kiolvasható, hogy tavaly nagyon eltérő mértékben változott a forgalom a különböző jogállásokat vizsgálva. Ahogy korábbi cikkünkben már utaltunk rá:

míg Budapesten 4%-os növekedést látunk, a községekben 6%-kal, a kisebb és nagyobb városokban pedig egyaránt 19–19%-kal csökkent a tranzakciószám.

A cikkből kiderül, hogy:

  • Hogyan változott 2022-ben az adásvételek száma az ország vármegyéiben, vármegyeszékhelyein és járásaiban?
  • Hogyan változott az adásvételek száma Budapest kerületeiben és irányítószám-körzeteiben?
  • Mit jelent a lakáspiac forgási sebessége?
  • A lakásállomány hány százaléka cserélt gazdát 2022-ben Budapest kerületeiben és az ország járásaiban?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés