Előfizetői tartalom

Megjelent az autógyár és azonnal felpezsdült a lakáspiac - De elegendő lesz ez a mostani válság ellen?

Nemrég jelentették be, hogy tovább bővül a kecskeméti Mercedes-gyár, miután a vállalat "Electric Only" stratégiájának részeként új beszerelőüzem létesül a jövőbeli EQ modellek gyártásához szükséges nagyfeszültségű akkumulátorok számára. Nem ez azonban az egyetlen beruházás, ami nagy hatással van az alföldi város munkaerőpiacára és ezáltal lakáspiacára is. Milyen folyamatok alakították a közelmúltban és alakítják ma Kecskemét lakáspiacát? Mi várható a kereslet-kínálat, az árak és a lakásfejlesztések terén? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ helyi ingatlanértékesítők és más piaci szakértők megkérdezésével.

A nagyobb városaink közül Debrecent Kecskemét követte az elmúlt öt évben a működőtőke-beruházások volumenében. Az alföldi megyeszékhely számára a Mercedes-gyár megjelenése jelentette a legnagyobb lökést, aminek hatásai a város lakáspiacán is egyértelműen érezhetők voltak. Korábbi cikkünkben Debrecen esetében már bemutattuk, hogy milyen mértékben érkeztek a városba működőtőke-beruházások a 2017-2022 közötti időszakban. A 110 ezer lakosú Kecskemét kissé lemaradva, de a többi vármegyeszékhelyet így is megelőzve 500 milliárd forinttal áll a dobogó harmadik fokán, amit Debrecen mellett csak az akkumulátorgyárról ismertté vált Iváncsa tudott megelőzni.

Nagy lökést adott a lakáspiacnak a Mercedes-gyár

"A Mercedes-gyár az indulását követő években jelentős hatással volt Kecskemét lakáspiacára, mely a nagyszámú lakásépítésben, és az árak alakulásában éreztette leginkább hatását. Volt olyan időszak, amikor Kecskemét az elsők között volt az ország vármegyeszékhelyei között az éves áremelkedés tekintetében. A korábbi évek drágulásainak köszönhetően az elmúlt öt évben Kecskeméten a lakásárak már alacsonyabb ütemben emelkedtek, mint a többi vármegyeszékhelyen, így az átlagárakat nézve az élmezőnyből a középmezőnybe csúszott vissza. A lassuló ütemű áremelkedés mellett már találkozhatunk árcsökkenéssel is, ennek okai többek között a keresleti oldalon tapasztalható változások." - világított rá Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont Dél-alföldi Régióvezetője.

A szakértő kiemelte, hogy a Mercedes-gyár mellett jelentős számú munkahelyet teremtettek az ott létesített jármű- és gépipari-, valamint élelmiszeripari vállalatok, logisztikai központok is. A térségben az elmúlt években az ingatlanvásárláshoz hitelt igénylők jelentős része ezen cégek munkavállalói közül került ki. Az utóbbi hónapokban viszont a kereslet inkább a használt lakások felé tolódik el, az újak tekintetében csökkenés tapasztalható.

A cikkből kiderül:

  • Milyen lakásárak jellemzik Kecskemétet a többi nagyvárosunkhoz képest?
  • Milyen hatással volt az elmúlt években a város lakáspiacára a Mercedes-gyár megjelenése?
  • Melyek a legnépszerűbb városrészek a lakásvásárlók és a lakásfejlesztők körében?
  • Mennyire érintette meg a város lakáspiacát a mostani lassulás?
  • Mire számíthatunk az előttünk álló időszakban?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés